Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Disciplinárny senát dočasne pozastavil M. Jankovskej výkon funkcie

Na archívnej snímke štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská (Smer-SD). Foto: TASR - Dano Veselský

Podnet na Jankovskú podal minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Bratislava 23. októbra (TASR) - Disciplinárny senát dočasne pozastavil v stredu sudkyni Krajského súdu v Bratislave Monike Jankovskej výkon funkcie. Senát tak urobil po zverejnení údajnej komunikácie medzi Jankovskou a Marianom K., na ktorého podal prokurátor obžalobu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. TASR to potvrdila hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

Podnet na Jankovskú podal minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Dôvodom podania návrhu na disciplinárne konanie voči Jankovskej bolo porušenie povinnosti sudcu spĺňať predpoklady sudcovskej spôsobilosti, a to po celý čas trvania funkcie. "Minister spravodlivosti má za to, že predmetný disciplinárny návrh nie je v rozpore s prípadným trestným konaním. Prípadné trestné konanie by sa mohlo vzťahovať na iné skutky sudkyne," spresnil rezort spravodlivosti.

Jankovská bola ešte donedávna štátnou tajomníčkou na ministerstve spravodlivosti. Z funkcie odišla po tom, ako sa objavili informácie o jej kontaktoch s Marianom K. Z údajnej komunikácie vyplýva, že mali ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom. Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Marian K. a Pavol R. obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti. Jankovská však autenticitu tejto komunikácie odmieta.