Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Národná rada neodvolala R. Mikulca z funkcie ministra vnútra

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas rokovania 58. schôdze Národnej rady SR, ktorej jediným bodom je vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) poverenému riadením Ministerstva vnútra SR 23. februára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Proti odvolaniu ministra vnútra hlasovalo 62 poslancov, zdržalo sa 13 zákonodarcov a jeden nehlasoval.

Bratislava 23. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredajšom hlasovaní podržali vo funkcii ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Za návrh na jeho odvolanie hlasovalo len 50 zo 126 prítomných poslancov. Proti bolo 62, zdržalo sa 13 zákonodarcov a jeden nehlasoval.
Na snímke výsledky hlasovania počas rokovania 58. schôdze Národnej rady SR, ktorej jediným bodom je vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) poverenému riadením Ministerstva vnútra SR 23. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Za Mikulcov koniec vo funkcii hlasovali okrem opozičných poslancov aj predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský a poslankyňa Adriana Pčolinská (Sme rodina). Ostatní poslanci za Sme rodina sa zdržali alebo neboli na hlasovaní prítomní.

Mimoriadnu schôdzu o odvolávaní ministra inicioval Smer-SD s podporou nezaradených poslancov. Mikulec podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica riadil činnosť obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Šéf strany tvrdí, že minister o tom nielen vedel, ale aj riadil vyšetrovateľov, ktorí "spáchali trestný čin sabotáže, zneužívania právomoci verejného činiteľa, marenia spravodlivosti". Fico hovorí o "organizovanej skupine", ktorej úlohou malo byť "pozatvárať celú opozíciu". Mikulec obvinenia odmietol. Viacerí predstavitelia koalície hovoria o zavádzaní a vytrhávaní informácií z kontextu. Tvrdia tiež, že odposluchy vyšetrovateľov, ktorými opozícia argumentuje, boli súkromnou neformálnou komunikáciou. Smer-SD to však vidí inak.



Diskusia k odvolávaniu Mikulca sa skončila, Fico čítal uznesenie GP


Na snímke sprava poslanci NR SR Robert Fico a Dušan Muňko (obidvaja Smer-SD) počas rokovania 58. schôdze Národnej rady SR, ktorej jediným bodom je vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) poverenému riadením Ministerstva vnútra SR 23. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Diskusia k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) sa v stredu podvečer skončila. V závere vystúpil ešte predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý čítal z unesenia Generálnej prokuratúry (GP) SR v trestnej veci obvinenej skupiny vyšetrovateľov NAKA zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Následne vystúpil aj spravodajca, poslanec Ján Benčík (SaS).

Schôdza sa začala ešte v piatok (18. 2.), pokračovala v utorok (22. 2.) i v stredu. V úvode rečnili okrem lídra Smeru-SD aj líder OĽANO a vicepremiér Igor Matovič, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková i Mikulec.