Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Návrh na zavedenie 13. dôchodku na Slovensku je v druhom čítaní

Na snímke zľava predseda NR SR Andrej Danko, poslanci Anton Hrnko (obaja SNS), Juraj Blanár a Robert Fico (obaja SMER-SD) počas mimoriadnej 58. schôdze parlamentu SR 25. februára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Februárová schôdza už nebola plánovaná, predseda parlamentu ju zvolal po tom, ako vláda schválila tri novely zákonov.

Bratislava 25. februára (TASR) - Dôchodcovia majú ku koncu tohto roka dostať 13. dôchodok. Má byť vo výške súčasného priemerného dôchodku, teda 460,40 eura, predčasní dôchodcovia by mali dostať 433,20 eura. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorú v utorok posunul parlament do druhého čítania 86 hlasmi. V rovnakom počte boli poslanci aj prítomní na hlasovaní. Plénum rokuje o novele v skrátenom režime.

"Účelom návrhu zákona je posilnenie práva na primerané hmotné zabezpečenie v starobe, pri nespôsobilosti na prácu a pri strate živiteľa zavedením novej dôchodkovej dávky. Súčasná úroveň dôchodkových dávok je najmä pri nízkopríjmových poberateľoch nepostačujúca," zdôvodnilo ministerstvo práce skrátené legislatívne konanie.

Na 13. dôchodok majú mať nárok všetci poberatelia dôchodku. Jeho výška má byť pre jednotlivých poberateľov vo výške súčasných priemerných jednotlivých dôchodkov. Poberateľovi sólo starobného dôchodku sa vyplatí 13. dôchodok v sume zodpovedajúcej priemernej mesačnej sume starobného dôchodku. "V prípade, ak bude mať poistenec nárok na viacero dôchodkových dávok, vyplatí sa len jeden 13. dôchodok a to ten, ktorého suma je najvyššia," uvádza sa v návrhu zákona. Z analýzy sociálnych vplyvov k návrhu zákona vyplýva, že predčasní dôchodcovia by mali dostať 433,20 eura. Sirotské dôchodky sú v priemernej výške 137,70 eura, priemerný dôchodok vdov je 263,10 eura, vdovcov 208,80 eura. V prípade 100 % zdravotného postihnutia invalidov je priemerný dôchodok 380 eur, do 70 % postihnutia je táto suma na úrovni 209,90 eura. Sociálny dôchodok by mal dosiahnuť 255 eur a invalidný dôchodok z mladosti by mal byť vo výške 280,5 eura.

Celkovo by sa toto opatrenie malo dotknúť 1,4 milióna ľudí. Financovanie 13. dôchodku má byť s výnimkou sociálneho dôchodku a invalidného dôchodku z mladosti financované zo základných fondov starobného poistenia a invalidného poistenia. Z analýzy vplyvov na rozpočet verejnej správy vyplýva, že celkovo sa očakávajú zvýšené výdavky rozpočtu verejnej správy z dôvodu zavedenia a vyplatenia trinásteho dôchodku všetkým poberateľom dôchodkových dávok na úrovni približne 442,2 milióna eur v tomto roku, na úrovni 477,2 milióna eur v budúcom roku, v roku 2022 by mali dosiahnuť 514,1 milióna eur a v roku 2023 by mali predstavovať 553,3 milióna eur.

R. Fico: Večer bude schválený 13.dôchodok, o raste prídavkov budeme rokovať


Už v utorok večer môže byť schválené zavedenie 13. dôchodku na Slovensku. Avizoval to predseda strany Smer-SD Robert Fico. Plénum rokuje o novele v skrátenom režime a doobeda posunulo novelu o zavedení 13. dôchodku do druhého čítania. Fico chce ešte s vládou rokovať o možnej podobe zvýšenia prídavku na dieťa.

"Dôchodcovia, vdovy, vdovci, či predčasní dôchodcovia dostanú v decembrovom výplatnom termíne priemerný dôchodok, ktorý im patrí. Chcem poďakovať nielen tej časti opozície, ktorá podporila návrh v skrátenom konaní, ale aj v prvom čítaní," vyhlásil v utorok Fico.

Predseda Smeru-SD opätovne kritizoval stranu Most-Híd, ktorej poslanci sa nezúčastňujú na hlasovaní. "Večer tento zákon prejde ústavnou väčšinou. Ako sa máme pozerať potom na poloblázna z Trnavy, alebo poslancov Mosta-Híd. Pri Bélovi Bugárovi, Igorovi Matovičovi môžeme farizejstvo pripísať pri každej jednej príležitosti. Klobúk dolu pri tej časti opozície, ktorá tento dôležitý návrh podporila," uviedol Fico.

Pri zvýšení prídavku na dieťa je Smer-SD ochotný rokovať o možných úpravách. Fico chce o možnostiach rokovať s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD). Návrh chce konzultovať s odborníkmi z ministerstva práce či financií. "Počúvame teraz výhrady od niektorých kolegov poslancov, že sa im nepáči, ak rodinné prídavky majú dostať napríklad aj rómske deti. Ja toto teraz nebudem komentovať. Keďže ide o vládny návrh zákona, ja budem musieť hovoriť s premiérom na tému, či sú pripravení legislatívci nám pomôcť v tom, ako pretaviť to 100 % zvýšenie prídavku do zvýšenia, že či pôjdeme hotovosťou, alebo reálne to 100 % zvýšenie bude vyzerať inak, napríklad pôjde cez dane, čo by znamenalo, že hlavne budú môcť profitovať ľudia, ktorí pracujú," dodal Fico s tým, že na zmeny bude potrebné získať aj podporu v parlamente.

"Musíme najskôr ísť cez skrátené legislatívne konanie," podotkol Fico. Podľa jeho slov sa chce ale zaoberať formou, ako tento zvýšený prídavok majú rodičia dostať. Či ho dostanú zvýšený v hotovosti, alebo si ho budú môcť napríklad odpočítať z daní. "Kto nepracuje, nech neje. Kto si chce nájsť prácu v tejto krajine, tak si ju nájde bez akýchkoľvek ťažkostí. Nemôžu mať ľudia len práva, ale aj povinnosti. Prečo by sme nerozmýšľali tak, ako napríklad pri rodičovskom príspevku," dodal Fico.


Na snímke vpravo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter a vľavo Erik Tomáš (obaja SMER-SD) počas mimoriadnej 58. schôdze parlamentu SR 25. februára 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Opozícia sa neplánuje prezentovať pri ďalších hlasovaniach v pléne


Nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého sa nebudú zúčastňovať na ďalšom rokovaní mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, chcú pokračovať v obštrukcii tým, že sa nebudú na schôdzi prezentovať. Zasadanie parlamentu tesne pred voľbami je podľa podpredsedu parlamentu Martina Klusa (SaS) minimálne neetické. OĽaNO sa podľa predsedu poslaneckého klubu Eduarda Hegera pri ďalšom hlasovaní nebude prezentovať, v diskusii sa chce pýtať na financovanie opatrení.

Beblavý vyjadril "veľké poľutovanie" nad tým, že poslanci za Sme rodina pomohli naplniť kvórum, keďže sa prezentovali. "Aj dnes sa ukázalo, na koho je a na koho nie je spoľahnutie," dodal.

Podľa Klusa je podstatné to, že sa poslanci Sme rodina hlasovania zúčastnili. "Toto je vážny problém," podotkol. Myslí si, že schválenie skráteného legislatívneho konania bolo v rozpore so zákonom. Skonštatoval, že v zmysle Ústavy SR zasadá parlament neustále. "Myslím si, že je minimálne neetické, že NR SR ešte takto tesne pred voľbami zasadá," skonštatoval v súvislosti s blížiacim sa volebným moratóriom.

Hnutie OĽaNO bude podľa Hegera zaujímať Kollárovo vysvetlenie, odkiaľ sa budú sociálne opatrenia financovať, keďže sa jeho poslanci prezentovali pri hlasovaní o zrýchlenom režime. "Ak to nemá byť nástrojom získavania politických bodov, malo to byť prvé rokovanie po voľbách," poznamenal. Zdôraznil, že s dôverou dôchodcov netreba hazardovať.

Nezaradená poslankyňa Veronika Remišová skonštatovala, že rokovanie o sociálnych opatreniach je volebnou korupciou, na ktorej sa zúčastňovať nebude. Doplnila, že o zákonoch sa rokuje nezákonne, ak ale budú schválené, existuje poistka v prezidentke SR Zuzane Čaputovej, ktorá ich nemusí podpísať.

Ak by sa 13. dôchodky zaviedli, podľa Remišovej ich v prípade účasti vo vládnej koalícii rušiť nebudú. "Táto situácia by vyvolávala len chaos," vysvetlila Remišová.


O diaľničných známkach a prídavku na dieťa sa bude hlasovať o 17.00 h


Hlasovať o návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie k zrušeniu diaľničných známok by sa v Národnej rade SR malo opäť v utorok o 17.00 h. Rovnako by mali zákonodarcovia rozhodnúť aj o zrýchlenom režime k zvýšeniu prídavku na dieťa.

Plénum nebolo v utorok pri hlasovaní o diaľničných známkach trikrát uznášaniaschopné. Poslanci koalície aj opozície boli pri poslednom hlasovaní buď neprítomní, alebo sa zdržali. Prítomných bolo celkovo 43 poslancov. Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) uviedol, že o týchto dvoch návrhoch sa bude hlasovať opäť v utorok popoludní.

Poslanci sa majú o 14.00 h vrátiť k rozprave o zavedení 13. dôchodku na Slovensku, ktorý je už v druhom čítaní. Dôchodcovia majú podľa návrhu zákona ku koncu tohto roka dostať 13. dôchodok. Má byť vo výške súčasného priemerného dôchodku, teda 460,40 eura, predčasní dôchodcovia by mali dostať 433,20 eura.

A. Danko: Diaľničné známky mali otvoriť tému dokončenia prepojenia SR



Zrušením diaľničných známok sa predseda Národnej rady (NR) SR a SNS Andrej Danko snažil otvárať tému dobudovania diaľničného prepojenia Slovenska. Uviedol to v utorok pred novinármi. Zároveň dodal, že rešpektuje vôľu ľudí v hlasovaní na sociálnej sieti, kde sa viac ľudí priklonilo k ponechaniu diaľničných známok. Komunikoval to aj koaličným partnerom.

Ak sa nezmení systém financovania výstavby diaľnic, dostavané podľa neho nebudú ani v roku 2040. "Tie rozprávky o tom, že to bude 2026 alebo 2030, ja považujem za absolútne, naozaj, klamstvá," podotkol Danko. Základným problémom podľa neho je, že Národná diaľničná spoločnosť (NDS) nemá peniaze na projektové práce, zároveň sú podľa neho stavebné práce zdĺhavé.

"Tak som hovoril, že štát by si mal obstarať úverovú linku na NDS, ktorá by sa mala aj zlúčiť so Slovenskou správou ciest (SSC), následne by mali mať úverovú linku, aby konečne nakreslili realizačné projekty, dokončili stavebné konania, aby sme eurofondy čerpali na skutočné stavebné práce, a keď nebudú stačiť eurofondy, aby sme si požičali peniaze," zdôraznil.

Odhaduje, že zhruba 8 miliárd si Slovensko môže požičať aj bez aktivácie dlhovej brzdy a bez "šialeného" zadlženia. "Tieto peniaze by mali stačiť na tých 270 kilometrov, o ktorých hovorím, a potom by občania vedeli, za čo platia a platili by to. Ja sa hanbím, pretože si uvedomujem, že tieto štyri roky tento problém tu je, že sa neriešil," vyhlásil Danko. Základný úsek, ktorý treba dobudovať, podľa neho predstavuje 270 kilometrov.

Tému zrušenia diaľničných známok nebude podľa vlastných slov "siliť". Súčasne k hlasovaniu o návrhu na zrušenie diaľničných známok na sociálnej sieti dodal, že anketa bola "hejtovaná". "Zaujímavé by bolo, kto na ňu začal útočiť, kto hlasoval z Afriky, z Južnej Ameriky, a komu to vadí, že či to nie je niekto, kto má aj ekonomicky blízko k tejto téme, alebo je to nejaký politický súper, ktorý to chcel zosmiešniť," poznamenal.

Hlavné priority schôdze sú podľa neho v podobe 13. dôchodku a Istanbulského dohovoru. "A iba Istanbulský dohovor nevie prezidentka vrátiť a myslím si, že nebude mať odvahu vrátiť 13. dôchodok," skonštatoval.


Plénum nebolo doobeda pri hlasovaní o diaľničných známkach uznášaniaschopné


Plénum Národnej rady (NR) SR nebolo ani na druhý pokus pri hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní pri zrušení diaľničných známok uznášaniaschopné. Poslanci nehlasovali ani o zrýchlenom režime v prípade zvýšenia prídavku na dieťa.

Celkovo bolo prítomných na hlasovaní len 28 poslancov. Nezaprezentovali sa poslanci Smeru-SD a niektorí poslanci SNS, iní sa zdržali. Neprítomná bola aj väčšina poslancov opozície.

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) neuviedol, kedy sa bude hlasovať o týchto dvoch návrhoch. Poslanci tak pokračujú v rozprave v prvom čítaní k zavedeniu 13. dôchodku na Slovensku. Následne sa vrátia k Istanbulskému dohovoru.

A. Danko: Schôdza skončí najneskôr zajtra,nebude sa rokovať počas moratória


Mimoriadna schôdza parlamentu sa skončí v utorok, najneskôr v stredu (26. 2.). Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS). Odôvodnil to tým, že nechce, aby sa počas volebného moratória rokovalo.

"Nechcem, aby sa rokovalo počas moratória, to nedovolím, pretože NR SR nesmie ovplyvňovať parlamentné voľby, to som jasne povedal aj Robertovi Ficovi," povedal Danko v utorok novinárom s tým, že nechce narúšať priebeh moratória. "Urobím všetko preto, aby dnes, najneskôr zajtra doobeda bola národná rada dôstojne uzavretá, aby sa občania mohli sústrediť na sobotné voľby, kde rozhodnú, kto ich bude ďalej zastupovať," doplnil v tejto súvislosti. Dodal, že schôdzu nechce "ťahať" do nočných hodín.

Schôdza má podľa Danka hlavné priority v zavedení 13. dôchodku a v Istanbulskom dohovore. Skonštatoval, že dohovor prezidentka SR Zuzana Čaputová nevie parlamentu vrátiť a myslí si, že nebude mať odvahu vrátiť ani novelu zákona, ktorou by sa zaviedol 13. dôchodok. "Uvidíme, či sa podarí dostať sa k prídavkom," doplnil s tým, že po utorkovom poobedňajšom hlasovaní bude vedieť viac.

Témy ako zrušenie diaľničných známok si podľa šéfa SNS vyžadujú väčšiu spoločenskú diskusiu a pochopenie ľudí, predloženie tohto návrhu prezentuje ako otvorenie témy. Poslanci neboli pri návrhu o skrátenom legislatívnom konaní pri diaľničných známkach opakovane uznášaniaschopní, o návrhu budú ešte hlasovať v utorok o 17.00 h. V zrýchlenom režime poslanci rokujú o zavedení 13. dôchodku, rokujú tiež o odmietnutí Istanbulského dohovoru.


13. dôchodkok


Parlament sa bude zaoberať zavedením 13. dôchodku na Slovensku v skrátenom režime. Rozhodli o tom poslanci v utorkovom hlasovaní. Za skrátený režim hlasovalo 76 poslancov z 85 prítomných.

Za skrátené legislatívne konanie hlasoval klub Smeru-SD, SNS a ĽSNS. Neprítomní boli poslanci SaS, Mosta-Híd, okrem poslanca Eduarda Adamčíka (Most-Híd), ktorý hlasoval za a neprítomní boli viacerí nezaradení poslanci. Pri hlasovaní sa zdržal klub Sme rodina.



Trinásty dôchodok má nahradiť doterajší vianočný príspevok. Nárok naň majú mať všetci poberatelia dôchodku. Jeho výška má byť pre jednotlivých poberateľov vo výške súčasných priemerných jednotlivých dôchodkov. Dôchodcovia by mali dostať 460,40 eura, predčasní dôchodcovia by mali získať 433,20 eura. Sirotské dôchodky sú v priemernej výške 137,70 eura, priemerný dôchodok vdov je 263,10 eura, vdovcov 208,80 eura. V prípade 100 % zdravotného postihnutia invalidov je priemerný dôchodok 380 eur, do 70 % postihnutia je táto suma na úrovni 209,90 eura. Sociálny dôchodok by mal dosiahnuť 255 eur a invalidný dôchodok z mladosti by mal byť vo výške 280,5 eura. "V prípade, ak bude mať poistenec nárok na viacero dôchodkových dávok, vyplatí sa len jeden 13. dôchodok, a to ten, ktorého suma je najvyššia," uvádza sa v návrhu zákona.

Diskusiou k Istanbulskému dohovoru otvorili poslanci rokovací deň


Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) otvoril piaty rokovací deň mimoriadnej 58. schôdze parlamentu. Poslanci začali deň diskusiou k návrhu uznesenia k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor).



O 10.00 h majú zákonodarcovia hlasovať o prerokovaných návrhoch na skrátené legislatívne konanie k trom novelám zákonov, ktorými sa má zvýšiť prídavok na dieťa, zrušiť diaľničné známky a zaviesť 13. dôchodok.

Februárová schôdza už nebola plánovaná, predseda parlamentu ju zvolal po tom, ako vláda schválila tri novely zákonov. Hlasovanie bolo odložené z piatka (21. 2.) na utorok, pretože pri návrhu na skrátené konanie k zavedeniu 13. dôchodku nebolo plénum ani raz uznášaniaschopné pre nedostatok poslancov.

Novelou zákona o prídavku na dieťa sa má jeho výška zdvojnásobiť plošne aspoň na sumu 50 eur. Novelou zákona o sociálnom poistení by mali dôchodcovia ku koncu tohto roka dostať 13. dôchodok.