Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Divadelný ústav predstavil Zlatú kolekciu profesionálneho divadla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kolekcia by mala používateľom umožniť vytvoriť si názor na inscenácie a poskytnúť im prostriedky na vedecké bádanie či štúdium.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Divadelný ústav predstavil Zlatú kolekciu slovenského profesionálneho divadla. Tá ponúka 100 rekonštrukcií divadelných inscenácií. Záujemcovia ich môžu nájsť na webe projektu. TASR o tom informovala Jana Dugasová z Divadelného ústavu.

Kolekcia by podľa nej mala používateľom umožniť vytvoriť si názor na inscenácie a poskytnúť im prostriedky na vedecké bádanie či štúdium. "Taktiež ukázať, že dejiny nášho divadla sa formovali rovnako na doskách, ako aj v zákulisí a ponúkajú istý obraz doby," doplnila.

Výber inscenácií pokrýva činohru, operu, balet, bábkové divadlo či súčasný tanec. "Medzi inscenáciami sú divadelné prvotiny, umelecky najhodnotnejšie interpretácie klasickej drámy, originálne aj novátorské diela, ktoré priniesli zrod istej estetiky alebo sa v dobe vzniku výrazne vymykali z priemeru," priblížila Dugasová. Súčasťou rekonštrukcie sú okrem iného scénické a kostýmové návrhy, inscenačné fotografie či recenzie.

Projekt zostavovali Vladislava Fekete a Karol Mišovic. Okrem nich podľa Dugasovej na projekte spolupracovalo viac ako 40 odborníkov, teatrológov, redaktorov a bibliografov.