Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ochotníci v Kurime uviedli premiéru hry Keď mesiačik svietil

Dedinské ochotnícke divadlo v obci Kurima, okres Bardejov, uviedlo 26. decembra 2019 premiéru predstavenia Keď mesiačik svietil. Kurima, 4. januára 2020. Foto: TASR - Milan Kapusta

V hľadisku sedel aj úradujúci starosta Ján Bartoš, ktorý pred rokmi stvárnil jednu z postáv v tejto hre a prišiel porovnať, kto je lepší herec.

Kurima 4. januára (TASR) – Dedinské divadlo v Kurime v okrese Bardejov po 20 rokoch znovu uvádza premiéru veselohry Keď mesiačik svietil. Prvé predstavenie tu odohrali v 20. rokoch minulého storočia, pravidelne sa však začalo hrať od roku 1930. Hovorí sa, že v každej tamojšej rodine bol niekto, kto aspoň raz účinkoval v nejakej divadelnej hre.

Prvá premiéra sa koná každý rok na sviatok sv. Štefana (26. 12.), keď sa otvorí opona na javisku tamojšieho kultúrneho domu a ochotníkov víta zaplnené hľadisko. Druhá premiéra býva na Troch kráľov (6. 1.). Silná divadelná tradícia v tejto šarišskej dedine je hlboko zakorenená v jej obyvateľoch.

Tento rok sme boli svedkami úplnej generačnej výmeny ochotníkov. Na javisku sa predstavilo 11 hercov vo veku od 17 do 23 rokov. Je to skutočne nádherný pocit, keď viete, že v hľadisku sú rodičia alebo starí rodičia, ktorí sa prišli pozrieť na svojich nasledovníkov, zabávajú sa a tlieskajú,“ hovorí terajšia režisérka ochotníkov Dana Lastivková.

V hľadisku sedel aj úradujúci starosta Ján Bartoš, ktorý pred rokmi stvárnil jednu z postáv v tejto hre a prišiel porovnať, kto je lepší herec. Vedľa neho tlieskali svojim trom vnúčatám manželia Marta a Tomáš Mihókovci, ktorí kedysi v divadielku hrávali alebo režírovali.
Dedinské ochotnícke divadlo v obci Kurima, okres Bardejov, uviedlo 26. decembra 2019 premiéru predstavenia Keď mesiačik svietil. Na snímke zo zákulisia príprava divadelníkov na druhé dejstvo, druhá sprava režisérka Dana Lastivková. Kurima, 4. januára 2020.
Foto: TASR - Milan Kapusta

Som nadšená a pyšná. Verím, že divadlo v našej dedine nezanikne. Tieto predstavenia zostávajú navždy v našich ľuďoch, pripomínajú im ich predkov a históriu rodnej obce. Pred pár rokmi sme uviedli premiéru hry Vitaj doma. Silná téma vysťahovalectva, ktoré sa v minulom storočí dotklo hádam každej rodiny v tejto obci, upútala divákov. V tomto predstavení sa spojili ochotníci s folklórnou skupinou Kurimjan. Bolo to veľmi emotívne, v nejednom oku sa leskli slzy,“ konštatovala Mihóková.

Podľa slov súčasnej režisérky majú veľký úspech hlavne komédie z dedinského prostredia. Za takmer sto rokov tu videli desiatky hier predovšetkým slovenskej klasiky, ako napríklad Škriatok, Kubo, Kmotrovci, Dobrodružstvo pri obžinkoch, Ženský zákon či Náš pán minister. Zahrali si v nich učitelia, úradníci, robotníci, inžinieri, študenti i podnikatelia. V rámci nich často zaznie aj rodné šarišské nárečie.

Obdivujem každého, kto sa dokáže dnes postaviť na ochotnícke javisko. Ľudia chodia do práce, majú mnoho rodinných povinností a aj iné záujmy. Stretnúť sa na skúškach je veľmi ťažké. Také to bolo aj teraz s mladými hercami, ktorí sú roztratení po školách a nemajú toľko času, ale zvládli to bravúrne. Keď sa ma pri nácvikoch pýtali, či sa raz zídu všetci, aby to zladili, povedala som, že určite – na premiére,“ dodáva so smiechom Lastivková.

Počiatky ochotníckeho divadla v Kurime siahajú do obdobia po prvej svetovej vojne, keď do obce prišli učitelia Imrich Tobiáš a Jaroslav Vocel. Hľadali príťažlivú formu vzdelávania dospelých a začali nacvičovať divadlo. Prvé predstavenia sa konali v budove cirkevnej školy, z prvopočiatkov sa však nezachovali žiadne záznamy. Vie sa o nich iba z rozprávania najstarších obyvateľov. Pravidelne sa začalo hrávať od roku 1930 a ochotníci majú na svojom konte desiatky predstavení. O rozvoj ochotníckeho divadla sa pričinilo množstvo ľudí, k tým najčastejšie spomínaným hercom patria Ferdinand Cubjak, Ľudmila Dzamová, Jozef Murcko či František Rybár. Podľa kroniky len za posledných 20 rokov účinkovalo v divadelných hrách viac ako 80 ochotníkov, pričom mnohí sa predstavili viackrát.

Druhú premiéru divadelného predstavenia Keď mesiačik svietil uvedie dedinské divadlo v Kurime 5. januára o 17. hodine. V predstavení v réžii Dany Lastivkovej účinkujú Gorazd Urda, Emília Vujčíková, Nikolas Fečo, Tomáš Minčák, Ivetka Bartošová, Viky Fojtíková, Adam Repka, Pavol Minčák, Daniela Minčáková, Michal Miňo, Andrej Kertys.