Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

D. Jarjabek: SNP je tým príbehom ľudí, ktorý by sme mali zvýrazňovať

Dušan Jarjabek, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

SNS v súvislosti s oslavami SNP zdôraznila, že každá rodina má svoje príbehy, skúsenosti a informácie z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré sa predávajú z generácie na generáciu.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Slovenské národné povstanie bolo svedectvom hrdinstva, hrdosti a vôle Slovákov poraziť nacizmus. Oslavy 75. výročia SNP sú dôležitou udalosťou, treba si pripomínať hrdinstvo tých, ktorí pre slobodu svojej krajiny obetovali to najcennejšie. Zhodli sa na tom politické strany z vládnej koalície. Poslanec Národnej rady SR Dušan Jarjabek (Smer-SD) zdôraznil, že práve SNP je tým príbehom ľudí, ktorý by sme mali zvýrazňovať.

"Každý rok, ktorý spravíme oslavy SNP, je dôležitejší, pretože ubúda tých, ktorí sa SNP zúčastnili. Keďže sa určite v istom okamihu stane, že z týchto ľudí nebude nikto, nebude s kým naživo porovnávať to, čo sa stalo, a už sa budeme tie veci dozvedať len sprostredkovane," skonštatoval Jarjabek. Dodal, že práve o to dôležitejšie je byť pri aktuálnych oslavách a pripomínať si zverstvá, ktoré sa stali.

Hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút doplnil, že účastníci SNP a ich odvaha si zaslúžia poctu a vďaku. "Vojaci, partizáni, ale aj civilné obyvateľstvo; tí všetci účastníci SNP odhodlaní bojovať nielen pre seba, ale najmä pre svoje deti, pre nás, si zaslúžia tichú spomienku," uviedol Smer-SD.

Most-Híd zdôraznil potrebu pripomínať si všetky dôležité udalosti našich dejín a hovoriť o nich pravdu. "Ak si udalosti prispôsobíme, fakty prekrútime a pokrivíme, ubližujeme sami sebe. Platí to aj v prípade boja s nacistami v roku 1944. Komunistický režim v prospech svojej ideológie zneužil aj SNP. Na dlhé desaťročia tým zneuctil tých, ktorí bojovali a umierali," skonštatovala hovorkyňa strany Klára Debnár s tým, že aj v súčasnosti sa nájdu takí, ktorí povstanie považujú za puč a partizánov za banditov. "Buďme hrdí na tých, ktorí neostali ľahostajní a povstali proti nacistom, aj ich domácim lokajom," uzavrela.

SNS v súvislosti s oslavami SNP zdôraznila, že každá rodina má svoje príbehy, skúsenosti a informácie z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré sa predávajú z generácie na generáciu. Hovorkyňa strany poukázala na to, že toto obdobie vníma aj generácia, ktorá pozná tieto fakty iba z hodín dejepisu či rozprávania pamätníkov. "Aj napriek tejto skutočnosti akoby v spoločnosti občas rezonovala určitá ľahostajnosť voči týmto faktom. Takúto fatálnu stratu historickej pamäte však nemôžeme pripustiť," zdôraznila riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

SNS podľa jej slov vzdáva hold aj mladým ľuďom, ktorí sa do povstania zapojili. "Sú pre nás všetkých motiváciou, že v určitom zlomovom okamihu treba konať, neváhať a pridať sa na správnu stranu," dodala s tým, že práve tieto momenty treba pripomínať nasledujúcim generáciám.