Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Dlhodobá zdravotná starostlivosť sa upraví, jej efektívnosť sa zlepší

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom navrhovanej právnej úpravy je zabezpečiť dostupnosť, kvalitu a efektívnosť dlhodobej zdravotnej a paliatívnej zdravotnej starostlivosti pre osoby, ktorých zdravotný stav si to vyžaduje.

Bratislava 29. júna (TASR) - Dostupnosť, kvalita a efektívnosť dlhodobej paliatívnej zdravotnej starostlivosti sa majú zlepšiť. Priniesť to má novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu schválili. Novelizácia definuje pojem dlhodobá zdravotná starostlivosť, ako aj pojem paliatívna zdravotná starostlivosť a ich súčasti. Prináša aj úpravu zmluvných a úhradových mechanizmov.

"Splnili sme ďalší míľnik z plánu obnovy, aby sa mohli čerpať peniaze na implementáciu reforiem," vyhlásil poslanec Marek Krajčí (OĽANO). Primárka z Národného onkologického ústavu a šéfka reformného tímu Andrea Škripeková vníma schválenie reformy ako niečo, čo krajina dlhovala ľuďom, ktorí sú v núdzi. Poznamenala, že ide o začiatok procesu a nejde o zmeny, ktoré nastanú hneď. Ozrejmila, že ľudské zdroje má pomôcť stabilizovať paralelne pripravovaný projekt, ktorý je aktuálne riešený na ministerstve zdravotníctva.

"Cieľom navrhovanej právnej úpravy je zabezpečiť dostupnosť, kvalitu a efektívnosť dlhodobej zdravotnej a paliatívnej zdravotnej starostlivosti pre osoby, ktorých zdravotný stav si to vyžaduje, a to nielen v zdravotníckych zariadeniach, ale najmä v domácom alebo v inom prirodzenom prostredí, v ktorom sú tieto osoby umiestnené," uviedli predkladatelia novely.

Pri definícii neodkladnej zdravotnej starostlivosti sa spresňuje aj okruh zdravotných stavov, pri ktorých je nutné poskytovanie zdravotnej starostlivosti považovať za poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. "Nesplnenie aspoň jednej z podmienok definovaných zdravotných stavov nevytvára predpoklad a následne ani dôvod na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti," píše sa v návrhu. Ako neodkladná starostlivosť sa ponecháva napríklad starostlivosť poskytovaná pri pôrode.

Na snímke poslanec NRSR Marek Krajčí (OĽaNO), foto z archívu.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Ministerstvo zdravotníctva SR tvrdí, že na Slovensku je nedostatok zdravotníckych zariadení poskytujúcich dlhodobú a paliatívnu zdravotnú starostlivosť, preto sa stáva nedostupnou pre osoby na ňu odkázané. Predpokladá, že počas dvojročného obdobia budú získané dostatočné a relevantné údaje o dostupnosti ošetrovateľskej starostlivosti v rámci dlhodobej zdravotnej starostlivosti, na základe ktorých bude vyhodnotená kvalita tejto starostlivosti a následne upravený spôsob jej financovania bez potreby regulácie zo strany ministerstva.

Dočasnou reguláciou cien sa má zabezpečiť motivácia na vytváranie zdravotníckych zariadení na poskytovanie tejto starostlivosti. Doplní sa tiež činnosť zariadení sociálnej pomoci aj o ošetrovateľskú starostlivosť ako následnú zdravotnú starostlivosť a o dlhodobú ošetrovateľskú starostlivosť. Definujú sa a precizujú podmienky činnosti zariadenia sociálnej pomoci.

Pacient má mať tiež právo na poskytnutie duchovnej služby a duchovnej podpory. "To, čo sme implementovali do zákona, bola možno trochu kontroverzná implementácia duchovnej služby," podotkla Škripeková s tým, že implementácia služby do zdravotnej starostlivosti je postavená na "evidence based" prístupe a nejde o názorovú vec. "V názorových veciach sme sa snažili maximálne vyjsť v ústrety kolegom, ktorí majú liberálne názory a nechcú, aby bola služba hradená z verejného zdravotného poistenia. A ani nebude," skonštatovala.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh Jany Žitňanskej (nezaradená). Ustanoví sa možnosť ústavnej starostlivosti v rámci dlhodobej ošetrovateľskej starostlivosti pre osoby v permanentnom vegetatívnom stave s potrebou umelej pľúcnej ventilácie po celú dobu indikácie tejto starostlivosti.

Plénum odobrilo aj viaceré zmeny z výborov. Poskytovateľovi, u ktorého začal stážista vykonávať stáž, pribudne povinnosť oznámiť rezortu zdravotníctva názov zdravotníckeho povolania dohliadajúceho zdravotníckeho pracovníka. Zo zákona sa vypustia ustanovenia o poistení novonarodeného dieťaťa. Poistené bude v poisťovni matky, zákonný zástupca bude môcť zmeniť zdravotnú poisťovňu dieťaťa v najbližšom termíne štandardným postupom.

Počas mimoriadnej situácie vyhlásenej v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov z Ukrajiny bude môcť osoba, ktorá spĺňa potrebné podmienky, dočasne a príležitostne vykonávať zdravotnícke povolanie aj na základe zmluvy o dobrovoľníckej činnosti.

Účinnosť má novela nadobudnúť 1. augusta.