Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

D. Lipšic ponúkol pravici M. Siguta ako kandidáta žilinského župana

Foto: TASR/Martin Baumann

Chceme argumentovať tým, že zrejme kandidát, ktorý by mal lepšiu šancu vyhrať v tomto, zatiaľ červenom kraji, nie je," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Daniel Lipšic.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Predseda Novej väčšiny (NOVA) Daniel Lipšic dnes predstavil kandidáta svojej strany do volieb na predsedu žilinského VÚC, je ním primátor Turčianskych Teplíc Michal Sygut. "V novom roku chceme osloviť krajských predsedov stredo-pravých strán. Chceme argumentovať tým, že zrejme kandidát, ktorý by mal lepšiu šancu vyhrať v tomto, zatiaľ červenom kraji, nie je," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Lipšic.

"V iných krajoch sme pripravení podporiť iných kandidátov, pokiaľ budú čestní, zodpovední a budú mať za sebou príbeh, aj keď ich bude nominovať iná strana," povedal. Zdôraznil však, že kandidáti pravice, ktorých by NOVA podporila, musia mať šancu byť zvolení.

"Nemali by sme po skúsenostiach z komunálnych volieb v Bratislave tvrdohlavo ponúkať kandidátov, ktorí možno v straníckej štruktúre majú nejaké ambície, ale nemajú šancu byť zvolení. Vo voľbách rozhodujú voliči, nie stranícke nomenklatúry. Treba ponúkať kandidátov, ktorí majú naozaj rešpekt a majú podporu u občanov," reagoval na voľby bratislavského primátora, v ktorých kandidátka pravice Magda Vášáryová (SDKÚ-DS) prehrala s ľavicovým Milanom Ftáčnikom.

"Keď sme zakladali NOVU, hovorili sme o tom, že hľadáme ľudí, ktorí majú za sebou nejaký príbeh, vyzreté osobnosti, ktoré už niečo dokázali, nie slovami, ale skutkami," povedal Lipšic. "Michala Syguta poznám dlhé roky, ale zvlášť som si ho všimol v čase, keď sa začiatkom tohto roku začala vyšetrovať kauza Gorila. Bol to práve primátor Sygut, ktorý ako prvý našiel v sebe tú odvahu, že prostriedky, ktoré má samospráva na účte privátnej banky, previedol do štátnej pokladnice. Vlastne aj na základe jeho iniciatívy sme navrhli novelu zákona o štátnej pokladnici, ktorá zabezpečí, aby všetky prostriedky samosprávy boli v štátnej pokladnici, aby si štát nemusel za drahé peniaze požičiavať zo zahraničia, pričom verejné zdroje sú v súkromných bankách, kde zarábajú," zdôraznil Lipšic.