Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Dnes je deň Downovho syndrómu, aj náš tím sa pridal k ponožkovej výzve

Redakcia Teraz.sk sa symbolicky zapojila do kampane na podporu ľudí trpiacich Downovým syndrómom Foto: TASR/Michal Svítok

Redakcia Teraz.sk sa pri príležitosti svetového dňa Downovho syndrómu zapojila do netradičnej kampane na podporu ľudí postihnutých touto chorobou.

Bratislava 21. marca (Teraz.sk) - Redakcia Teraz.sk sa zapojila do netradičnej „ponožkovej“ výzvy a symbolicky tak ako jedno z mála medií podporila heslo „Byť odlišný je normálne“ pri príležitosti svetového dňa Downovho syndrómu, ktorý si dnes, 21. marca, pripomíname.

Pomôcť ľuďom, ktorí trpia Downovým syndrómom, sme sa rozhodli nielen symbolicky farebnými ponožkami, ale aj prostredníctvom finančnej podpory dievčatku postihnutému touto chorobou. Komplikovanému životu detí s ľahkým mentálnym postihnutím, či už Downovým syndrómom alebo autizmom, sme sa venovali aj v relácii Tu a teraz.



„Každá takáto kampaň môže pomôcť. Je dobre, keď sa o týchto veciach rozpráva, aby spoločnosť poznala príbehy ľudí, ktorí sa musia pasovať s takýmto osudom,“ konštatoval v rozhovore pre Teraz.sk Jozef Bednár, ktorý sa téme detí s ľahkým mentálnym postihnutím venuje už desať rokov.

S "ponožkovou" iniciatívou ako prvá prišla nadácia Jérôme Lejeune a organizácia World Youth Alliance. Francúzska nadácia, ktorá už od roku 1959 pomáha postihnutým Downovým syndrómom, na internetovej stránke www.fondationlejeune.org zverejňuje fotografie a videá obyčajných ľudí, europoslancov a politikov, ktorí sa rozhodli pridať sa do kampane.



FOTO: Slovenský eurokomisár M. Šefčovič sa zapojil do ponožkovej výzvy

Maroš Šefčovič plní ponožkovú výzvu.
Foto: Facebook


Netradičná výzva "SocksBattle4DS" sa šírila medzi politikmi Európskej únie a tiež v prostredí Európskeho parlamentu. Viacerí predstavitelia európskej politiky sa preto prezentovali s ponožkami dvoch rôznych párov. Medzi slovenskými politikmi, ktorí sa do výzy zapojili, bol eurokomisár Maroš Šefčovič, predseda parlamentu Peter Pellegrini ale aj predseda Mosta – Híd Béla Bugár. Politici verejne deklarovali, že ľudí s týmto postihnutím chcú podporiť nielen symbolicky fotkou v rôznofarebných ponožkách, no aj finančne.

Zľava Peter Morvay, Béla Bugár a Elemér Lakatos
Foto: Facebook.com


Svetový deň Downovho syndrómu - bol vyhlásený v roku 2006 na podnet organizácií Down Syndrome International a European Down Syndrome Association, pričom dátum je odvodený z čísel 3 a 21 - trizómia 21. chromozómu.