Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Dni nezábudiek šíria destigmatizáciu v prípade duševných porúch

Dobrovoľníci predávajú umelé kvietky, modré nezábudky počas Zbierky Dni nezábudiek. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V dôsledku klímy v spoločnosti organizátori ako jadrovú tému kampane zvolili symbolickú výzvu Vypusťme paru!

Bratislava/Prešov 6. októbra (TASR) - Dobrovoľníci a študenti stredných škôl začali v stredu v rámci 18. ročníka verejnej zbierky Dni nezábudiek ponúkať v mestách symbolické krehké kvietky nezábudky za podporu projektov o duševnom zdraví. Okrem toho upozorňujú na dôležitosť jeho ochrany a pomáhajú šíriť destigmatizáciu v prípade duševných porúch. Zbierku organizuje Liga za duševné zdravie (LDZ) SR a jej spolupracujúce organizácie.

Časť vyzbieraných finančných prostriedkov bude investovaná v regiónoch, kde miestne komunity venujúce sa práci s ľuďmi so skúsenosťou s duševným ochorením zabezpečia vzdelávanie, programy a pomoc pre svojich členov.

"Spolupracujeme s 18 strednými školami, ktoré nám poskytli svojich študentov ako dobrovoľníkov na zbierku. Kolobeh života sprevádza smútením neúplné rodiny, ktoré stratili blízku osobu. Výťažok zbierky bude použitý na naše terapeutické aktivity, ktorými sú víkendové pobyty pre ovdovelých rodičov s ich deťmi a tábory pre smútiace deti," uviedla pre TASR Jana Pitková, štatutárna zástupkyňa OZ Kolobeh života, ktoré je koordinátorom zbierky Dni nezábudiek v Prešove.

Ďalšia časť finančných prostriedkov bude použitá na zabezpečenie prevádzky bezplatnej nonstop krízovej Linky dôvery Nezábudka 0800 800 566. Oproti minulému roku na nej zaznamenali nárast približne 200 percent. V tomto období riešia mesačne okolo 370 e-mailových a okolo 1050 telefonických kontaktov.

"Dlhodobo najzastúpenejšími problémami sú u nás vzťahové problémy - rodinné, manželské, partnerské, v tomto období, žiaľ, prerastajúcejšie až do násilného správania sa vo vzťahoch. Hneď za nimi sú depresie a úzkosti, samovražedné správanie a závislosti či rizikové užívanie látok," priblížila riaditeľka Linky dôvery Nezábudka Monika Martinezová.

V dôsledku klímy v spoločnosti organizátori ako jadrovú tému kampane zvolili symbolickú výzvu Vypusťme paru! "Naša spoločnosť je pretlakovaná. Citlivo vnímame, čo sa okolo nás deje a aký vplyv to má na naše duševné zdravie. Mali by sme sa začať rozprávať o tom, ako nanovo vybudovať znesiteľné spoločenské vzťahy. Duševné zdravie jednotlivca totiž v mnohom závisí aj od duševného stavu celej spoločnosti," povedal riaditeľ LDZ SR Martin Knut.

Verejná zbierka bude prebiehať v uliciach slovenských miest od stredy do nedele (10. 10.). Okrem toho je možné prispieť aj formou SMS, platbou na účet zbierky alebo cez darovací formulár. Bližšie informácie sú zverejnené na webstránke dninezabudiek.sk.

V rámci Dní nezábudiek 2021 pripravila LDZ SR množstvo sprievodných podujatí, ktoré vyvrcholia medzinárodnou konferenciou s názvom Ako zlepšiť duševné zdravie spoločnosti?