Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dni slovenskej kultúry vyvrcholili jazzom tria s Martinom Valihorom

Na snímke slovenský bubeník Martin Valihora na záverečnom koncerte podujatia Dni slovenskej kultúry v Maďarsku v budapeštianskom Opus Jazz Clube v pondelok 29. novembra 2021. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Jazzový večer otvorila slovenská formácia Eugen Vizváry Trio v zložení klavirista Eugen Vizváry, basgitarista Juraj Griglák a bubeník Dávid Hodek.

Budapešť 30. novembra (TASR) - Dni slovenskej kultúry v Maďarsku, ktoré sa začali v septembri, vyvrcholili v pondelok večer v budapeštianskom Opus Jazz Clube vystúpením tria slovenského bubeníka Martina Valihoru, beninského skladateľa a gitaristu Lionela Louekeho a talianskeho basgitaristu Daniela Camardu.

Jazzový večer otvorila slovenská formácia Eugen Vizváry Trio v zložení klavirista Eugen Vizváry, basgitarista Juraj Griglák a bubeník Dávid Hodek.



"Teším sa, keď slovenská kultúra ide do terénu - do klubov či na festivaly - a má možnosť prezentovať sa v danej krajine lokálnemu publiku. Preto sme radi, že sme v renomovanom a veľmi dobrom kultúrnom stánku v Opus Jazzovom Clube, kam sme mohli pozvať maďarské publikum, ktoré môže zažiť najlepšie talenty zo Slovenska," povedal pred koncertom pre TASR Valihora, podľa ktorého na toto podujatie pozvali aj maďarského umelca i svetových umelcov.

Riaditeľka Slovenského inštitútu v Budapešti Ildikó Síposová pripomenula, že Dni slovenskej kultúry boli koncipované ako panoramatická prehliadka súčasného slovenského umenia v pestrých žánroch ako divadlo, tanec, hudba, výtvarné umenie, ale aj ľudové umenie. Podujatia sa podľa jej slov konali aj mimo hlavného mesta.

Maďarskému publiku sa predstavil BOLERO baletný súbor Slovenského národného divadla, bratislavský súbor Quasars Ensemble, folklórny súboru Železiar, herci Divadla Andreja Bagara z Nitry, ale boli prezentované aj diela slovenskej kinematografie a fotografie Karola Kállaya.

"Aj napriek pandémii sa nám podarilo zrealizovať všetky plánovane podujatia a potešili nás pozitívne ohlasy maďarského publika," zdôraznila Síposová.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)