Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Do 2. čítania posunuli zmeny súvisiace s finančnou podporou cirkví

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zmeny majú prioritne pomôcť menším cirkvám, ktoré z dôvodu malého počtu veriacich dostávajú nižší príspevok.

Bratislava 15. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok posunuli do druhého čítania novelu zákona o finančnej podpore činnosti cirkví a náboženských spoločností. Do zákona by sa mohlo doplniť ustanovenie, ktoré bude každej cirkvi garantovať medziročný nárast príspevku o tempo rastu minimálnej mzdy.

"Navrhuje sa nahradiť ukazovateľ valorizácie miezd zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme za ukazovateľ, ktorý by objektívnejšie zohľadňoval nárast mzdových nákladov v ekonomike. Z tohto hľadiska sa ako najvhodnejší javí rast priemernej mzdy v hospodárstve," píše sa v návrhu.

Cieľom nie je podľa slov predkladateľov zvýšenie transferu cirkvám, ale ošetrenie situácie, ktorá by mohla viesť k prepadu sociálnej úrovne duchovných.

Zmeny majú prioritne pomôcť menším cirkvám, ktoré z dôvodu malého počtu veriacich dostávajú nižší príspevok. "Nakoľko viac ako 96 percent príspevku štátu je použitých na mzdové náklady, súčasný stav neumožňuje valorizovať platy ani vo výške rastu minimálnej mzdy. Je to o to naliehavejšie, že mzdy zamestnancov, hlavne duchovných, sú na úrovni minimálnej mzdy aj s praxou nad 20 rokov," argumentujú predkladatelia.

Podľa novely by mohla každá cirkev dostať to, čo predchádzajúci rok, pričom zvyšok by si rozdelili pomerne podľa počtu veriacich. Zmena by nemala mať vplyv na štátny rozpočet, keďže mení iba spôsob prerozdeľovania transferu zo štátneho rozpočtu

Do zákona by sa mohol doplniť nový článok zavádzajúci tzv. garančný mechanizmus. Tým by sa príspevok dorovnal iba cirkvám, ktorých medziročný nárast príspevku by nedosahoval rast minimálnej mzdy. Zapracovaním garančného mechanizmu má byť do budúcnosti zabezpečený rast príspevku pre každú cirkev minimálne vo výške rastu minimálnej mzdy.