Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Do bioodpadu patria aj zvyšky čaju a káva či potraviny po záruke

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Bioodpad možno recyklovať v kompostárňách na kompost alebo v bioplynových staniciach na bioplyn a následne elektrinu.

Bratislava 7. júna (TASR) - Kuchynský bioodpad tvorí najväčšiu časť odpadu pochádzajúceho z domácností. "Od roku 2021 sú mestá a obce okrem Bratislavy, Košíc a Prešova povinné ho zbierať. Vďaka tomu neskončí na skládke odpadov a nebude ďalej znečisťovať životné prostredie," povedala pre TASR lektorka environmentálnej výchovy Laura Martinková.

Pre domácnosti to znamená mať podľa jej slov nádobu, do ktorej sa bude kuchynský bioodpad zbierať a následne ho pravidelne vyprázdňovať do zbernej nádoby na to určenej. Bioodpad možno recyklovať v kompostárňách na kompost alebo v bioplynových staniciach na bioplyn a následne elektrinu.

Do kuchynského bioodpadu patria šupy z ovocia a zeleniny, zvyšky čaju, kávy, staré pečivo, škrupiny od vajíčok, zvyšky kvetov, zvyšky jedla, potraviny po záruke. Do kuchynského bioodpadu nepatria konáre, piliny, popol, jedlé oleje a tuky a ostatné zložky odpadu, ktoré vieme vytriediť.

"Ak vytiahneme kuchynský biologicky rozložiteľný odpad zo zmesového odpadu, priamo znižujeme množstvo zmesového odpadu končiaceho na skládke odpadov a zároveň zvyšujeme percento vytriedeného odpadu," zhrnula Martinková.