Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Slovensko

Do diskusie k novele Trestného zákona sa prihlásilo 62 rečníkov ústne

Na snímke plénum Národnej rady SR. Foto: TASR Jaroslav Novák

Ústne prihlásení rečníci majú podľa rokovacieho poriadku čas na vystúpenie najviac desať minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Bratislava 18. januára (TASR) - Do diskusie o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona sa prihlásilo vo štvrtok ešte 62 poslancov ústne.

Ústne prihlásení rečníci majú podľa rokovacieho poriadku čas na vystúpenie najviac desať minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR.

Doteraz v diskusii vystúpili desiatky poslancov z radov opozície. Kritizovali spôsob prijímania novely a odmietli argumenty vlády na rokovanie o novele v zrýchlenom režime. Okrem toho namietala opozícia aj obsah novelizácie, najmä zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a zmeny trestných sadzieb pri majetkovej trestnej činnosti.

Z radov koalície vystúpil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Trvá na dôvodnosti skráteného legislatívneho konania. Znižovanie trestných sadzieb má podľa neho posilniť možnosti ukladania alternatívnych trestov. Rovnako odmietol tvrdenia, že po novelizácii nebude za korupčné a majetkové trestné činy hroziť páchateľom trest odňatia slobody. Táto možnosť sudcom podľa neho ostane.