Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Do diskusie k vetovanej protiinflačnej pomoci sa prihlásilo 5 rečníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zavedenie protiinflačného balíčka v rámci novely zákona o financovaní voľného času dieťaťa ráta so zavedením príspevku na voľnočasové aktivity detí, zvýšením daňového bonusu i prídavkov na dieťa.

Bratislava 21. júna (TASR) - Do diskusie k tzv. vetovanému návrhu balíka protiinflačnej pomoci z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) sa v pléne Národnej rady (NR) SR v utorok prihlásilo päť rečníkov písomne. Po nich sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Z písomne prihlásených je jeden rečník za poslanecký klub. Rečniť môže podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút.

Zavedenie protiinflačného balíčka v rámci novely zákona o financovaní voľného času dieťaťa ráta so zavedením príspevku na voľnočasové aktivity detí, zvýšením daňového bonusu i prídavkov na dieťa. Náklady majú byť kryté nielen zo zvýšených príjmov štátu a rezervy štátneho rozpočtu, ale aj časťou prostriedkov určených pôvodne pre samosprávy.

Prezidentka legislatívu vetovala v častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. Nespĺňajú podľa nej dôvody na skrátené legislatívne konanie. Zároveň upozornila na negatívny dosah, ktorý bude mať legislatíva na ekonomickú stabilitu a fungovanie samospráv.