Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Do druhej etapy Detského činu 2020 je nominovaných 40 skutkov

NIlustračná snímka. Foto: TASR/AP

O tom, ktorých osem skutkov získa ocenenie Detský čin roka 2020, rozhodne detská porota.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Dovedna 40 nominovaných skutkov vo ôsmich kategóriách posunula výberová komisia do druhej etapy projektu Detský čin roka 2020. Informovali o tom organizátori s tým, že ide o jubilejný 20. ročník.

„Sme veľmi radi, že napriek ťažkej situácii naše občianske združenie (OZ), učitelia, deti, rodičia i verejnosť, všetci sme našli cestu ako podporiť dobro, ktoré možno práve v týchto dňoch potrebujeme viac ako inokedy. Veríme, že aj tento rok sa príbehy stanú inšpiráciou pre deti i dospelých a spoločne načerpáme pozitívnu energiu a motiváciu,“ uviedla k projektu štatutárka OZ Detský čin roka Saša Broadhurst-Petrovická.

Dodala, že organizátori zaslali začiatkom októbra pedagogický materiál s vybranými skutkami do 2200 základných škôl a školských úradov. O tom, ktorých osem skutkov získa ocenenie Detský čin roka 2020, rozhodne detská porota.

„Učitelia s deťmi čítajú príbehy na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka, náboženskej výchovy či v školskom klube. Spoločne sa rozprávajú o príbehoch a hodnotách, ktoré detské skutky prinášajú. Každé dieťa má právo vybrať a oceniť jeden z príbehov v každej kategórii, čo je podľa pedagógov mimoriadne zaujímavá skúsenosť pre deti,“ priblížili organizátori.

Detský čin roka je školský projekt zameraný na netradičnú formu etickej výchovy. Deti sa učia porozumieť realite cez skúsenosti ich rovesníkov. Počas doterajších 20 rokov fungovania projektu sa doň podľa údajov organizátorov zapojilo viac ako 1,6 milióna detí z celého Slovenska.