Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Do fondu pomoci prišli takmer dva milióny eur od Taiwanu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ministri majú podať žiadosti, kde uvedú účel použitia prostriedkov a odôvodnia výšku požadovaných financií v súlade so štatútom fondu.

Bratislava 18. mája (TASR) - Do Fondu vzájomnej pomoci, ktorý zriadil Úrad vlády (ÚV) SR, pribudlo 1.960.404 eur od ministerstva zahraničných vecí Taiwanu. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí vzala na vedomie informáciu o prijatých financiách. Po začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajine sa doplnil nový účel fondu. Prostriedky majú ísť na zmiernenie humanitárnej krízy spôsobenej inváziou.

Financie sa majú vyplatiť prostredníctvom ministerstiev. Ministri majú podať žiadosti, kde uvedú účel použitia prostriedkov a odôvodnia výšku požadovaných financií v súlade so štatútom fondu.

Fond vzájomnej pomoci pôvodne zriadili na zmiernenie dôsledkov krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu. Následne rozšíril svoj účel na pomoc Ukrajine. Na transparentný účet zriadený úradom vlády môže prispievať financie aj verejnosť. Úrad vlády ešte v marci informoval, že o finančnú pomoc z fondu môžu žiadať samosprávy, občianske združenia, nadácie, neziskové organizácie či cirkvi a náboženské spoločnosti.