Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Do kampane na zvýšenie účasti v eurovoľbách sa zapojili aj skauti

Na snímke europarlament. Foto: TASR/AP

Voľby do europarlamentu budú na Slovensku 25. mája, obyvatelia budú voliť 14 europoslancov.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Propagovať dôležitosť Európskej únie, a tiež zvýšiť záujem ľudí o účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), pomáhajú aj skauti. V rámci projektu My Europe, My Say organizujú aktivity pre svojich členov. Cieľom je tiež viesť ich k aktívnemu občianstvu a zvýšiť u nich záujem o dianie vo svojom okolí. Projekt organizujú pod záštitou Svetovej organizácie skautského hnutia (WOSM).

V rámci kampane organizuje Slovenský skauting sériu diskusií na európske témy, ako sú štúdium v členských krajinách EÚ, výhody a nevýhody EÚ, dôležitosť účasti na voľbách či participácia mladých v Európe, ale aj na Slovensku. "V spolupráci so Skautským inštitútom na Slovensku sa nám podarilo usporiadať diskusie v Bratislave a Žiline, ďalšie plánujeme v Prešove a Piešťanoch. Na každú jednu diskusiu voláme zaujímavých rečníkov, ktorí majú skúsenosti a vedomosti o EÚ," vysvetlila projektová koordinátorka Slovenského skautingu Simona Jursíková.

Skauti vytvorili aj aktivity, ktoré môžu členovia využívať počas pravidelných stretnutí s deťmi. "Sú zamerané hlavne na zvýšenie vedomostí o Európskej únii, keďže zaznamenávame naozaj nízku informatívnosť, čo sa týka EÚ," doplnila Jursíková. Pripravujú tiež články, v ktorých spracúvajú témy hoaxov či kritického myslenia a pripájajú k nim návrhy na krátke aktivity.

Počas Dňa so skautskou šatkou, ktorý sa konal 24. apríla, sa stretlo niekoľko skautov na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. V rámci stretnutia oslovovali verejnosť a informovali ich o eurovoľbách. "Decká chodili pomedzi ľudí, hovorili o dátume, keď budú voľby. Okoloidúci si mohli vyplniť pohľadnicu, ktorá im bude poslaná tesne pred voľbami, aby si pripomenuli túto dôležitú vec," vysvetlil šéf bratislavskej skautskej organizácie Filip Košťál. V tejto aktivite spolupracovali aj s kampaňou 'Tentoraz idem voliť', ktorú zastrešuje Európsky parlament.

"V skautingu sa snažíme o všestranný rozvoj osobnosti, a teda aj o to, aby z našich členov vyrástli občania, ktorí sa budú aktívne zaujímať o svoje okolie. Keďže jedným z hlavných cieľov je podporiť občiansku angažovanosť u mladých ľudí, bolo pre nás prirodzené, že sa Slovenský skauting stal súčasťou tohto projektu," doplnila Jursíková s tým, že aktivity k tejto téme plánujú predstaviť aj na Bratislavských skautských dňoch, ktoré sa konajú víkend pred voľbami do EP.

Voľby do europarlamentu budú na Slovensku 25. mája, obyvatelia budú voliť 14 europoslancov. Hlasovacie právo majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci europarlamentu sú volení na päťročné volebné obdobie.