Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Do klubu SaS sa vracia Juraj Droba, pribudne aj exminister E. Jurzyca

Juraj Droba Foto: TASR/Martin Baumann

Obnovený poslanecký klub SaS dočasne povedie Martin Poliačik (SaS).

Bratislava 9. januára (TASR) -Nezaradení poslanci NR SR Juraj Droba a Eugen Jurzyca vstupujú do klubu SaS, členmi strany zatiaľ nebudú. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil šéf liberálov Richard Sulík. Poslanecký klub SaS formálne neexistuje, keďže počet jeho členov klesol na šesť, pričom zákonné minimum je osem. Po príchode Jurzycu a Drobu tak opäť vznikne v priebehu najbližšej schôdze parlamentu, ktorá sa začína 27. januára.

Obnovený poslanecký klub SaS, ktorý vznikne vďaka príchodu Juraja Drobu a Eugena Jurzycu, dočasne povedie Martin Poliačik (SaS). Potvrdil to dnes pre TASR s tým, že počas najbližšej schôdze parlamentu, ktorá sa začne 27. januára, si liberáli spomedzi seba zvolia svojho šéfa, pričom Poliačik sa o tento post bude opäť uchádzať. Martin Poliačik bol predsedom klubu SaS aj pred jeho zánikom v roku 2013.

"Pravica sa atomizuje. O to viac ma teší, ak môžem oznámiť, že počet poslancov v klube SaS je osem, čo znamená, že náš klub môže opäť vzniknúť. Toto je náš príspevok ku konsolidácii pravice," povedal Sulík. Na margo Drobu upozornil, že sa poznajú dlhý čas. "Veľa sme toho zažili, nie vždy sme sa vo všetkom zhodli. Droba sa nikdy neznížil k tomu, aby spálil mosty, robil osobné útoky a ničil dobré vzťahy. Čo bolo, je za nami, treba urobiť hrubú čiaru a som rád, že Juraja môžem v našom klube privítať," povedal.

Eugena Jurzycu pozná Sulík podľa svojich slov asi 12 rokov. "Radím ho medzi troch top ekonómov na Slovensku, okrem neho sú to ešte Juraj Karpiš a Ján Oravec. Eugen sa bude venovať verejným financiám, teším sa na spoluprácu," odkázal Sulík. Ešte dnes chce požiadať predsedu NR SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) o stretnutie, na ktorej mu odovzdá žiadosť o opätovný vznik poslaneckého klubu SaS.

"Vraciam sa domov. Je mi cťou vrátiť sa k ľuďom, s ktorými som budoval SaS. Z tejto strany sa mi neodchádzalo ľahko, vtedy som to však považoval za správne rozhodnutie. Následne som si uvedomil, že odchod bol chybou, poctivejšie by asi bolo pokúsiť sa zmeniť veci zvnútra, nie odchádzať," priznal Droba. SaS pre neho predstavuje najlepšiu a jedinú alternatívu. "Nespreneverila sa ideálom a aj s chybami, ale so cťou napreduje. Venovať sa budem téme zahraničnej politiky, osobným slobodám a spotrebiteľským témam," avizoval.

Eugen Jurzyca povedal, že jedným z dôvodov na vstup do klubu SaS bola skutočnosť, že nechcel byť dlhodobo nezaradeným poslancom. Podľa jeho slov je nad ľudské možnosti pripraviť sa sám na schôdzu parlamentu tak, aby poslanec mohol niesť s čistým svedomím zodpovednosť za svoje hlasovanie, v klube to ide ľahšie. "Chcem pomôcť pri konsolidácii pravice, teší ma, že sa vytvorí nový poslanecký klub. Základný problém súčasnej politiky je absencia súťaže. Verím, že v klube SaS budem mať možnosť robiť na ekonomickom programe strany a chcel by som prispieť k zvyšovaniu koaličného potenciálu strany SaS," dodal.

Droba je jedným zo zakladajúcich členov SaS. V roku 2013 stranu Richarda Sulíka aj s ďalšími štyrmi poslancami a desiatkami členov opustil. Odídenci sa následne spojili s hnutím NOVA Daniela Lipšica. Ani tu sa však nevyhli nezhodám, a po tom, ako boli v NOVA zbavení riadiacich funkcií, a boli zrušené aj ideologické frakcie, hrozili odchodom. Najskôr sa rozhodli zotrvať s tým, že musia dostať svoj priestor na liberálnu politiku, neskôr z hnutia NOVA odišli. Droba sa chcel v auguste 2014 vrátiť do SaS, Republiková rada ho však odmietla.

Exminister školstva Eugen Jurzyca odišiel z SDKÚ-DS v decembri 2014. Do parlamentu nastúpil v tomto volebnom období až v polovici roka 2014 ako náhradník za Ivana Štefanca, ktorý sa stal europoslancom.