Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Do konca roka chce rezort spravodlivosti stavať väznice

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ďalšou z priorít väzenstva bude do konca roka aj zabezpečenie budovania komplexného informačného systému ZVJS.

Bratislava 7. mája (TASR) - Do konca roka 2020 chce Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR rekonštruovať niektoré väzenské zariadenia, vybudovať informačný systém Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), ale aj nakúpiť nové autobusy či zbrane. Vzhľadom na viazanie výdavkov rozpočtu pre väzenstvo sú však podľa rezortu spravodlivosti ohrozené podmienky zákonného zabezpečenia výkonu väzby, trestu odňatia slobody a niektorých činností zboru. Vyplýva to zo správy o plnení úloh z aktualizovanej koncepcie väzenstva, ktorú vláda SR vzala na vedomie na svojom štvrtkovom rokovaní.

Rezort spravodlivosti avizuje ambíciu stavať a rekonštruovať vo viacerých väzniciach. Medzi ne patrí aj rekonštrukcia havarijnej časti ústavu Nitra-Chrenová. Okrem toho plánuje rezort ukončiť všetky prípravné práce potrebné na začatie výstavby väzenského zariadenia v Rimavskej Sobote-Sabovej, čo bol projekt, ktorý schválila ešte niekdajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Za dôležitú považuje ministerstvo aj rekonštrukciu vývarovne pre väzňov v Leopoldove.

Ďalšou z priorít väzenstva bude do konca roka aj zabezpečenie budovania komplexného informačného systému ZVJS. Ten by mal byť schopný zabezpečiť požiadavky služobných úradov vrátane možnosti medzirezortnej elektronickej komunikácie. To by sa malo diať v súlade s technologickými trendmi a vznikajúcimi rizikami v oblasti kyberbezpečnosti.

Čo sa zrealizovať tento rok nestihne, je rekonštrukcia signálno-bezpečnostnej techniky v ústavoch Želiezovce a Sučany. Pôvodne sa mal projekt skončiť v júni tohto roku, avšak nový koronavírus spôsobí pravdepodobne predĺženie výstavby, na ktorú ostáva dofinancovať viac ako štyri milióny eur.

Rezort spravodlivosti by chcel zabezpečiť pre ZVJS do konca roka aj nové autobusy a zbrane. Eskortné autobusy, ktoré sa v súčasnosti používajú, sú z roku 2004 a 2006. Rovnako tak sa zabezpečia príslušníkom ZVJS nové pištole aj s puzdrami a plynové masky s filtrami pre členov zásahových skupín.

Rezort varuje, že sú ohrozené podmienky zabezpečenia výkonu väzby a trestu odňatia slobody vzhľadom na viazania výdavkov rozpočtu pre väzenstvo. Rovnako tak nie sú vytvorené podmienky na čerpanie eurofondov, keďže ich treba spolufinancovať z rozpočtu. Vzhľadom na to tak rezort spravodlivosti konštatuje, že nie je predpoklad na splnenie aktualizovanej koncepcie väzenstva za celé obdobie do konca roku 2020 v plnom rozsahu.