Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Do projektu Fotografia pre Ukrajinu sa zapojil aj fotoreportér TASR

Na archívnej snímke fotograf Michal Svítok. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Časť prostriedkov sa podľa akútnej potreby použije na priamu pomoc rodinám ukrajinských umelcov najviac zasiahnutých vojnou, uviedol šéfredaktor Dokument magazínu Ján Viazanička.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Fotografia pre Ukrajinu je názov projektu zameraného najmä na podporu umelcov, pôsobiacich na Ukrajine. Vznikol pod záštitou slovenského internetového časopisu www.dokumentmagazin.sk - archív slovenskej fotografie v spolupráci s ukrajinským fotografickým festivalom Odesa Photo Days. Do projektu sa zapojili umelci zo Slovenska aj Ukrajiny, ktorí poskytli svoje fotografie na predaj. Verejnosť si ich môže zakúpiť na webstránke internetového časopisu do 1. mája. Medzi účastníkmi nechýba ani fotoreportér TASR Michal Svítok.

"Spojili sme už viac ako 50 fotografiek a fotografov zo Slovenska a Ukrajiny, ktorí nám darovali fotografie. Všetky získané financie pôjdu na podporu Ukrajiny," povedal pre TASR šéfredaktor Dokument magazínu Ján Viazanička. Časť prostriedkov bude podľa neho prevedená prostredníctvom partnerskej organizácie (NGO Art Travel, organizátor festivalu Odesa Photo Days) na účely humanitárnej podpory organizácie Kharkiv With You. "Časť prostriedkov sa podľa akútnej potreby použije na priamu pomoc rodinám ukrajinských umelcov najviac zasiahnutých vojnou," dodal Viazanička.

Medzi fotografmi, ktorí poskytli svoje diela na podporu fotografického umenia a kultúry na Ukrajine, je aj fotoreportér TASR Michal Svítok. "Do projektu som sa prihlásil preto, lebo cítim povinnosť podporiť ľudí, ktorých zasiahla vojna na Ukrajine," komentoval svoju účasť Svítok, ktorý prispel dielom s názvom Krajinka. "Som fotograf a preto ako prvé mi napadlo, že venujem fotografiu zo svojho súkromného archívu a verím, že sa nájde niekto, koho poteší a spoločne tak pomôžeme dobrému nápadu a trpiacim ľuďom," uzavrel.

Platforma pripravuje pod hlavičkou Fotografie pre Ukrajinu aj ďalšie aktivity na podporu ukrajinských umelcov a kultúry. Medzi nimi je aj Výstava ukrajinských fotografov, ktorú plánujú otvoriť 12. mája v Galérii Slovak Press Photo v Bratislave.