Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Do SND sa vracia opera Čert a Káča, réžie sa ujala Z. Fischer

Na snímke zľava dirigent Branko Ladič, choreografka Zuzana Lisoňová, režisérka Zuzana Fischer, šéfdramaturg Opery SND Jozef Červenka, riaditeľ Opery SND Lubor Cukr, operná speváčka Katarína Flórová (Káča), operná speváčka Jolana Fogašová (Kňažná) a operný spevák Michal Onufer (čert Marbuel) počas tlačovej konferencie s tvorcami pripravovanej premiéry opery Antonína Dvořáka Čert a káča v Slovenskom národnom divadle (SND) v Bratislave 24. februára 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

V opere Čert a Káča sa Dvořákovi podarilo spojiť hudobné svety ľudového tanca a piesne s wagnerovskou metódou príznačných motívov.

Bratislava 24. februára (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) chystá premiéru opery Čert a Káča. Dielo Antonína Dvořáka sa do SND vracia po vyše 40 rokoch. Hudobne operu naštudoval Martin Leginus, ktorý je spolu s Brankom Ladičom tiež dirigentom nového operného titulu. Scénu a kostýmy navrhol David Janošek. Réžie sa ujala Zuzana Fischer.

"Od tohto titulu môžu diváci očakávať veľa farieb v hudbe, veľa farieb v orchestri, zároveň veľa akcie na javisku, mnoho krásy a mnoho radosti," povedala pre TASR k svojmu režijnému debutu v SND Fischer, momentálne najmladšia operná režisérka na Slovensku. "Každá rozprávka má nielen jeden prvoplánový význam, rozprávka je jedna veľká metafora, veľký symbol, a preto sa snažíme nachádzať i v tejto téme symboly a prieniky medzi touto témou a medzi našou bežnou realitou," dodala Fischer.

V opere Čert a Káča sa Dvořákovi podarilo spojiť hudobné svety ľudového tanca a piesne s wagnerovskou metódou príznačných motívov. "V jednoliatom hudobnom prúde, takmer bez samostatných árií, dvojspevov a ansámblov, vyzdvihol úlohu orchestra s množstvom efektných tanečných čísiel," hovorí dramaturg Jozef Červenka.

Na snímke operná speváčka Jolana Fogašová (Kňažná) počas tlačovej konferencie s tvorcami pripravovanej premiéry opery Antonína Dvořáka Čert a káča v Slovenskom národnom divadle (SND) v Bratislave 24. februára 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský


Opera má tri dejstvá, každé sa odohráva v inom prostredí - v krčme, v pekle a na zámku. Inscenáciu pripravuje mladý tvorivý tím. Scéna je variabilná, kostýmy pozoruhodné a tance veselé. Na scéne upútajú pozornosť divákov rôzne skupiny tanečníkov. "Staviame to na fyzickom pohybe, máme tu akrobatov, parkuristov, čo sú formy pohybu, ktoré sa v opere na Slovensku príliš nevyskytujú," poznamenala režisérka.

V postave drzej a nebojácnej jazyčnice Káče sa predstavia v alternácii Katarína Flórová a Monika Fabianová. Čerta Marbuela spievajú Michal Onufer a Daniel Čapkovič, Ovčák Jirka je Ondrej Šaling a Peter Račko. Kňažnú spieva Jolana Fogašová a Eva Hornyáková. Ako Lucifer sa predstaví Jozef Benci alebo Peter Mikuláš.

Premiéra je naplánovaná na 26. a 27. februára.