Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Do Španielska treba vyplniť formulár a mať test alebo očkovanie

Martin Klus, archívne foto. Foto: TASR – Dano Veselský

Potvrdenie o prekonaní ochorenia, napríklad od ošetrujúceho lekára, sa môže predložiť najskôr po 11 dňoch od identifikovania ochorenia, maximálne však 180 dní po jeho vydaní.

Bratislava 7. júna (TASR) - Pri vstupe do Španielska treba od pondelka predložiť vyplnený sanitárny formulár. Druhou podmienkou je potvrdenie o negatívnom teste, očkovaní, prípadne o prekonaní ochorenia COVID-19. Ministerstvo zahraničných vecí (MZVEZ) o tom informovalo na webovej stránke.

Formulár je potrebný aj pri tranzite cez Španielsko, osobitne pre každú vstupujúcu osobu vrátane detí. Vypĺňa sa 48 hodín pred odletom. Formulár sa dá vyplniť aj v bezplatnej aplikácii stiahnutej do mobilného telefónu - SpTH (Spain Travel Health). Je v štyroch jazykoch. "Po zaslaní formulára získate tzv. zdravotný QR kód, ktorý budete spolu s testom prezentovať počas kontroly, aby ste mohli pokračovať v ceste. Informácie, ktoré uvádzate, musia byť pravdivé," upozornilo ministerstvo.

V prípade predkladania dokumentov je nutný originál, vyhotovený v španielčine, angličtine, francúzštine alebo nemčine, či už v papierovej alebo elektronickej podobe. Test, očkovací certifikát alebo potvrdenie o prekonaní ochorenia potrebujú všetky osoby od šesť rokov, okrem profesionálnych vodičov a cezhraničných pracovníkov.

Negatívny PCR alebo antigénový test nesmie byť starší ako 48 hodín od jeho absolvovania. Potvrdenie o očkovaní možno na vstup do krajiny predložiť po zaočkovaní oboma dávkami vakcíny schválenej v Európskej únii alebo uznanej Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). "Kompletné očkovanie musí byť ukončené 14 dní pred príchodom. Predkladá sa oficiálne osvedčenie – certifikát o vykonanej vakcinácii vydaný krajinou pôvodu," priblížil rezort.

Potvrdenie o prekonaní ochorenia, napríklad od ošetrujúceho lekára, sa môže predložiť najskôr po 11 dňoch od identifikovania ochorenia, maximálne však 180 dní po jeho vydaní.

"Cestujúcim na letoch prichádzajúcich zo zahraničia okrem kontroly dokumentácie merajú teplotu pomocou termovíznych kamier a vykonáva sa i vizuálna kontrola prichádzajúcich," doplnil rezort.