Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Do špeciálnej volebnej komisie sa možno hlásiť do 9. októbra

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Spojené voľby budú 29. októbra. Voliči môžu hlasovať len v mieste svojho trvalého bydliska.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Politické strany, hnutia alebo koalície, ktoré predkladali kandidátne listiny do jesenných spojených volieb, môžu najneskôr 9. októbra určiť členov špeciálnej volebnej komisie. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Vyzývame všetkých, ktorí majú záujem sa do špeciálnej volebnej komisie prihlásiť, aby tak urobili. Pomôžu tak občanom, ktorí sa pre ochorenie COVID-19 na voľbách nemôžu zúčastniť," uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Eva Chmelová.

Špeciálne volebné komisie budú fungovať v 315 volebných obvodoch so sídlom v určených obciach a budú najmenej osemčlenné. Zoznam určených obcí je súčasťou prílohy zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí a vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov.

Obec musí členom špeciálnej volebnej komisie zabezpečiť osobné ochranné pracovné prostriedky - respirátory, jednorazové rukavice, dezinfekciu na ruky a dezinfekciu na predmety. Špeciálne obleky pre členov komisie nie sú potrebné. Obec zabezpečuje aj materiálne prostriedky potrebné na činnosť špeciálnej volebnej komisie, technickú prípravu špeciálneho spôsobu hlasovania a jeho vykonanie, auto a vodiča na účel prepravy vyslaných členov špeciálnej volebnej komisie.

Za členstvo v špeciálnej volebnej komisii dostanú členovia odmenu 30 eur a za výkon funkcie vyslaného člena špeciálnej volebnej komisie 170 eur, ak v tento deň nemajú nárok na náhradu mzdy alebo náhradu platu podľa zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Pri úhrade výdavkov súvisiacich s činnosťou sa postupuje podľa vyhlášky MV SR o výdavkoch spojených s voľbami.

Voliči v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19 budú môcť hlasovať doma do špeciálnej volebnej schránky. Požiadať o špeciálny spôsob hlasovania budú môcť obec svojho trvalého pobytu do piatka 28. októbra. Právo požiadať o špeciálnu schránku majú aj ľudia v spoločnej domácnosti s osobou, ktorá je v karanténe alebo izolácii.

Spojené voľby budú 29. októbra. Voliči môžu hlasovať len v mieste svojho trvalého bydliska. V jeden deň si budú vyberať starostov, respektíve primátorov, poslancov zastupiteľstiev, ako aj predsedov krajov a poslancov krajských zastupiteľstiev.