Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Do SR najskôr priletia vtáky z juhu Európy a od Stredozemného mora

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vtáky z juhu prilietajú podľa ornitológa postupne a vo viacerých vlnách, podľa regiónov zimovania a dostupnosti potravy.

Bratislava 3. marca (TASR) - Ornitológovia každoročne zaznamenajú približne 100 sťahovavých druhov, ktoré cez Slovensko migrujú alebo tu hniezdia. Najskôr prilietavajú vtáky, ktoré zimovali na juhu Európy a pri Stredozemnom mori. Pre TASR to uviedol Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife (SOS/BirdLife) Slovensko.

Vtáčia migrácia v jarnom období prebieha v závislosti od poveternostných podmienok. "Skorší nástup teplejšieho počasia odštartuje jarný ťah skôr najmä u druhov, ktoré zimujú v južnejších krajinách Európy. Prílet vtáčích druhov z Afriky prebieha na základe mnohých faktorov, ktoré vyvolávajú pud migrácie na hniezdiská smerom na sever," vysvetlil Gúgh.

Tvrdí, že vtáky zimujúce niekoľko tisíc kilometrov nevedia, aké podmienky prevládajú na Slovensku. "Ich migrácia je riadená evolučne vyvinutými danosťami," povedal ornitológ. Zároveň dodal, že časté výkyvy počasia v dôsledku klimatickej zmeny môžu mnohým vtákom spôsobiť ťažkosti počas migrácie.

Vtáky z juhu prilietajú podľa ornitológa postupne a vo viacerých vlnách, podľa regiónov zimovania a dostupnosti potravy. V polovici februára ako prvé prileteli škovránky poľné, cíbiky chochlaté, škorce obyčajné, holuby hrivnáky, drozdy plavé či žeriavy popolavé. "Spomenuté druhy dokážu počas miernych zím u nás aj prezimovať," poznamenal Gúgh.

Potom prichádzajú operence zimujúce v Afrike a na Blízkom východe. "Hoci prvé lastovičky a bociany sa objavia už v polovici marca, húfne priletujú v apríli, keď u nás nachádzajú dostatok potravy," priblížil ornitológ. Dodal, že na Slovensko prilietajú aj vodné vtáky a spevavce. Ako posledné prichádzajú druhy špecializované na hmyz, ako napríklad vlhy, strakoše, včeláriky zlaté či dážďovníky.

"Väčšina vtáčích druhov, ktoré migrujú cez naše územie, respektíve u nás aj hniezdia, zimuje v južných a juhozápadných regiónoch Európy, v Afrike, na Blízkom východe. V Ázii zimujú niektoré druhy, napríklad červenák karmínový či muchárik malý," povedal Gúgh.

Pokračuje, že lastovičky, belorítky, škorce, bociany hniezdia po celom Slovensku. Obsadia také miesta, kde môžu hniezdiť a majú dostatok potravy. Naopak vzácne druhy sú viazané na najzachovalejšie územia so špecifickými podmienkami, ktoré k svojmu životu potrebujú. "Napríklad vzácna krakľa belasá prilieta z juhoafrických zimovísk a hniezdi len na juhu východného Slovenska, kde na zachovalých pasienkoch nájde dostatok hmyzu na odchovanie mláďat," poukázal ornitológ. Doplnil, že vodné vtáky prilietajú na zopár lokalít, kde sa zachovali mokrade. Ide napríklad o lyžičiare biele, ktoré hniezdia na Senianskych rybníkoch, alebo kalužiaky červenonohé.