Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Do štrajku zamestnancov súdov sa zapoja aj zamestnanci ŠTS v Pezinku

Budova súdu v Pezinku Foto: TASR/Štefan Puškáš

TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Malo by ísť o väčšinu zamestnancov, približne o 35 ľudí.

Bratislava 16. februára (TASR) – Do výstražného štrajku zamestnancov súdov sa zapoja aj zamestnanci Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS). TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Malo by ísť o väčšinu zamestnancov, približne o 35 ľudí.

Predseda ŠTS Oldřich Kozlík prijal opatrenia na zabezpečenie chodu súdu, čo znamená, že bude zabezpečená podateľňa a pohotovosť. Do práce nastúpia sudcovia a vedúci pracovníci, ktorým zákon štrajkovať neumožňuje. Nie je ešte isté, aké mediálne známe pojednávania v ten deň z dôvodu štrajku budú zrušené.

Výstražný štrajk zamestnancov súdov sa uskutoční vo štvrtok 19. februára. Termín dnes oznámila predsedníčka Odborového zväzu justície Marta Božková. Zapoja sa do neho zamestnanci všetkých 62 okresných a krajských súdov na Slovensku, ktorí v tento deň neprídu do práce.

Odborári z taktických dôvodov nechceli spresniť deň štrajku skôr ako tri dni pred jeho konaním. "Činnosť súdov bude zabezpečovať vedenie súdu, zamestnanci nebudú v tento deň práci," uviedla pre TASR Božková. Podľa nej sa nič nezmenilo na ich minulotýždňovom oznámení, že do štrajku sa zapojí 93,2 percenta zamestnancov všeobecných súdov. Malo by ísť o zhruba 3700 z celkovo 4000 súdnych úradníkov.

Zamestnanci súdov vstupujú do štrajku so štyrmi požiadavkami - zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.



Požiadavky podporilo ministerstvo spravodlivosti, vedenie väčšiny súdov, sudcovské rady pri viacerých súdoch, Súdna rada i sudcovské združenia. Minister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorý o zlepšení situácie v rezorte rokuje s ministrom financií Petrom Kažimírom, minulý týždeň uviedol, že štrajk sa mu nepodarí zastaviť. Odborári totiž oznámili, že ho uskutočnia bez ohľadu na výsledok rokovaní ministrov. Neočakávajú totiž od nich zásadný posun.

Na deň štrajku odborári naplánovali protestné zhromaždenie v Bratislave, ktoré bude podobné tomu z novembra 2012. Podľa Božkovej príde vo štvrtok do hlavého mesta najmenej 500 zamestnancov súdov z celého Slovenska, ktorí sa zhromaždia napoludnie pred ministerstvom financií. Odtiaľ budú pochodovať k ministerstvu spravodlivosti.