Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Do súťaže Choď a foť sa prihlásilo vyše 700 fotografií

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Porota označila v 9. ročníku Choď a foť za Grand Prix snímku Cesta domov od autora Dávida Ilkoviča. Vznikla minulý rok v októbri na kopci Branisko a zachytáva Spišský hrad.

Prešov 18. novembra (TASR) – Do 9. ročníka fotografickej súťaže Choď a foť bolo prihlásených celkovo 742 fotografií. Porota z nich v jednotlivých kategóriách vybrala tie najkvalitnejšie. Verejnosť môže hlasovať o najkrajší záber do 5. decembra. TASR o tom informoval František Baláž z Krajskej organizácie (KOCR) Severovýchod Slovenska.

Fotografi mohli tento rok súťažiť v šiestich kategóriách – Príroda, Kultúra, tradície a história, Šport a voľnočasové aktivity, Black&white, Človek a kraj a Architektúra.

Špecifickú pozornosť si podľa Baláža zaslúžili fotografie odmenené osobitným titulom. Porota označila v 9. ročníku Choď a foť za Grand Prix snímku Cesta domov od autora Dávida Ilkoviča. Vznikla minulý rok v októbri na kopci Branisko a zachytáva Spišský hrad.

Cenu predsedu poroty získal záber Jánske ohne, ktoré zachytil Matúš Maťufka. KOCR Severovýchod Slovenska sa tiež druhýkrát rozhodla udeliť ocenenie KOCR, ktoré putuje fotografovi Martinovi Botkovi za snímku Odpočinok pod mliečnou dráhou.

"Do 9. ročníka Choď a foť prišlo množstvo kvalitných záberov, ktoré by si zaslúžili ocenenie. Profesionálna porota vybrala tie najkvalitnejšie, pričom hodnotila nielen vizuálnu stránku, ale aj myšlienku, koncept, priestor či náročnosť zachytenia danej fotografie," povedal výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Poslednou vyhlásenou kategóriou bude Cena verejnosti. Hlasovanie prebieha na profile Severovýchod Slovenska na sociálnej sieti do 5. decembra.

Víťazné fotografie vybrala profesionálna porota, ktorej stálym predsedom je prešovský fotograf Ján Štovka. V tomto ročníku si prizval na pomoc svojich kolegov Martina Krystýnka a Mariána Kurica. Porotu doplnil o svoj umelecký názor Peter Bič – frontman a hitmaker skupiny Peter Bič Project.

"Aj tento ročník dokázal, že Prešovský kraj je najfotogenickejším krajom na Slovensku. Som veľmi rád, že táto súťaž motivuje ľudí k návštevám rôznych zákutí nášho kraja. Hlavnú cenu Grand Prix sme udelili fotografii 'Cesta domov', ktorá je symbolikou pre ľudí, ktorí sa vždy radi vracajú domov, alebo len na návštevu nášho kraja," priblížil Štovka.

Okrem víťazov vybrala porota aj snímky zaradené do kategórie Honorable mention (čestné uznanie). Z týchto a takisto z víťazných fotografií bude zostavená výstava Choď a foť. Vernisáž je predbežne naplánovaná na štvrtok 9. decembra v priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove.