Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Do Taiwanu dorazili vakcíny, ktoré krajine darovalo Slovensko

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V tlačovom vyhlásení Slovensku za dar, ktorý v Taiwane považujú za prejav priateľstva, poďakovalo okrem taiwanskej prezidentky aj taiwanské ministerstvo zahraničných vecí.

Tchaj-pej 26. septembra (TASR) - Do Taiwanu v nedeľu dorazilo 160.000 dávok vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, ktoré krajine darovalo Slovensko. Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen poďakovala Slovensku za tento dar na sociálnej sieti Facebook, informovala taiwanská štátna tlačová agentúra CNA.

Taiwan tieto vakcíny plánuje podať obyvateľom, ktorí už dostali prvú dávku protikoronavírusovej vakcíny.

Európska únia v polovici júla oznámila, že Slovensko Taiwanu daruje 10.000 dávok vakcín proti koronavírusu. Slovenské ministerstvo hospodárstva však v piatok oznámilo, že zvýši počet darovaných vakcín o ďalších 150.000 dávok. Do Taiwanu tak celkovo zo Slovenska dorazilo 160.000 dávok vakcíny.

Vakcíny na medzinárodné letisko Taiwan Tchao-jüan pri Tchaj-peji prišiel privítať riaditeľ taiwanského Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb a predstaviteľka taiwanského ministerstva zahraničných vecí.
Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen sa nechala zaočkovať prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu vyvinutou v Taiwane, čím v krajine oficiálne odštartovali podávanie domácej vakcíny miestnym obyvateľom v pondelok 23. augusta 2021, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Slovensko pri odovzdávaní vakcín reprezentovali vedúci Slovenského ekonomického a kultúrneho úradu v Tchaj-peji Martin Podstavek a jeho zástupkyňa Michaela Šuláková.

Vakcíny boli po odovzdaní následne prepravené do skladu a budú podrobené inšpekcii.

V tlačovom vyhlásení Slovensku za dar, ktorý v Taiwane považujú za prejav priateľstva, poďakovalo okrem taiwanskej prezidentky aj taiwanské ministerstvo zahraničných vecí.

Štátny tajomník slovenského ministerstva hospodárstva Karol Galek v piatok uviedol, že Slovensko chce týmto darom Taiwanu nielen pomôcť, ale sa aj odvďačiť. Pripomenul totiž, že Taiwan daroval Slovensku počas pandémie nového koronavírusu 700.000 rúšok.