Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Do výberového konania na päť sudcovských miest sa prihlásilo 18 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Členovia výberovej komisie overia odborné znalosti uchádzačov, ich všeobecný prehľad, schopnosť tvorivého myslenia, rýchlosť uvažovania a schopnosť rozhodovania.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Do výberového konania na obsadenie piatich voľných miest sudcu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR sa prihlásilo 18 uchádzačov. Výberové konanie sa začne 28. novembra v sídle súdu. TASR o tom informoval hovorca NSS SR Michal Hajtol.

"Členovia výberovej komisie overia odborné znalosti uchádzačov, ich všeobecný prehľad, schopnosť tvorivého myslenia, rýchlosť uvažovania a schopnosť rozhodovania. Ich verbálny prejav, osobnostné predpoklady, zdravotný stav, ako aj znalosť cudzieho jazyka," priblížil hovorca. Uchádzači, ktorí nie sú sudcami, absolvujú výberové konanie z písomnej časti, ktoré sa bude skladať z prípadovej štúdie, písomného prekladu z cudzieho jazyka i písomného vypracovania súdneho rozhodnutia.

"Po absolvovaní písomnej časti sa v ďalšie dni uskutoční psychologické posúdenie a ústna časť," podotkol Hajtol. Uchádzač, ktorý je sudcom, absolvuje preklad textu z cudzieho jazyka, psychologické posúdenie a ústnu časť, ak výsledkom jeho bezprostredne predchádzajúceho hodnotenia je výrok "výborný". "V prípade, ak takéto hodnotenie nedosiahol, sudca absolvuje výberové konanie ako uchádzač, ktorý nie je sudcom," dodal hovorca.