Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Na riaditeľa ÚIS sa prihlásil jeden uchádzač

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Riaditeľa ÚIS vymenúva vláda na základe výberového konania a po verejnom vypočutí vo výbore pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Do výberového konania na riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) sa prihlásil jeden uchádzač. Aktuálne sa vytvára výberová komisia, ktorá bude posudzovať riadiace, organizačné a kontrolné schopnosti, taktiež odbornosť, skúsenosti a bezúhonnosť kandidáta. Pre TASR to uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

V komisii bude mať zastúpenie MV SR, Prezídium Policajného zboru, Generálna prokuratúra SR, Akadémia Policajného zboru, ako aj policajné odbory. "Takisto ministerstvá spravodlivosti a financií, keďže podľa súčasnej legislatívy sa Úrad inšpekčnej služby zaoberá aj podnetmi na postupy príslušníkov väzenskej a justičnej stráže a kriminalistov finančnej správy," doplnil rezort.

Riaditeľa ÚIS vymenúva vláda na základe výberového konania a po verejnom vypočutí vo výbore pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Funkčné obdobie šéfa inšpekcie je štyri roky. Tá istá osoba môže byť vymenovaná do funkcie riaditeľa najviac na dve funkčné obdobia.

Miesto riaditeľa ÚIS sa uvoľnilo po odvolaní Adriána S., ktorý viedol inšpekciu od roku 2018. Dôvodom jeho odvolania boli obvinenia zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku. Vedením úradu je v súčasnosti poverený Peter Scholtz.