Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Strážcovi prírody podpálili auto, envirorezort takéto útoky odmieta

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR Juraj Smatana. Foto: TASR - Jakub Kotian

Martinka minulý rok prichytil pracovníkov Lesov SR pri nelegálnej ťažbe dubov. Robili tak v lokalite Hluchá dolina, ktorá je chránenou krajinnou oblasťou v druhom stupni ochrany.

Bratislava 2. mája (TASR) - Dobrovoľnému strážcovi prírody v Strážovských vrchoch Miroslavovi Martinkovi podpálili služobné auto. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR odmieta zastrašovanie a útoky. Na tlačovej konferencii o tom informoval štátny tajomník envirorezortu Juraj Smatana. Doplnil, že vedenie sformuluje list, ktorý zašle na ministerstvo vnútra, aby tento prípad riešili príkladným spôsobom.

Dvaja neznámi páchatelia podpálili Martinkovi auto koncom marca. Vozidlo bolo označené znakmi Štátnej ochrany prírody SR. Martinka o prípade informoval políciu, podal aj trestné oznámenie. Páchateľov usvedčujú tiež zábery z kamery, povedal Smatana. Vyhrážky voči Martinkovi pokračujú. Útok na strážcu prírody treba podľa neho brať rovnako vážne, ako keď niekto napadne policajta.

"Toto nie je bežný prípad kriminality. Toto nie je prípad nejakého vybavovania si osobných účtov. Tu bojujeme o právny štát. Bojujeme o to, či sa postaví štátna mašinéria na pomoc ľuďom, ktorí presadzujú verejný záujem," skonštatoval Smatana s tým, že tento prípad nie je jediný.

Martinka minulý rok prichytil pracovníkov Lesov SR pri nelegálnej ťažbe dubov. Robili tak v lokalite Hluchá dolina, ktorá je chránenou krajinnou oblasťou v druhom stupni ochrany. To, či podpálenie auta súvisí s týmto prípadom, Smatana nepovedal. "Je to vec orgánov činných v trestnom konaní," podotkol.

Envirorezort už viackrát poukázal na zastrašovanie ochranárov, strážcov prírody aj pracovníkov Slovenskej inšpekcie životného prostredia a postavil sa za nich.