Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Dobrovoľníci môžu podporiť ľudí bez domova prostredníctvom kampane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ľudia môžu kampaň podporiť prostredníctvom webstránky www.pomahatjelahke.sk.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Prostredníctvom kampane Daruj domov môžu dobrovoľníci podporiť ľudí bez domova. Občianske združenie Proti prúdu, ktoré kampaň spustilo, už päť rokov pomáha zabezpečiť týmto ľuďom dlhodobé bývanie za dostupnú cenu i odbornú pomoc. V rámci programu Bývanie Nota bene už takto pomohlo 25 ľuďom bez domova.

Ľudia môžu kampaň podporiť prostredníctvom webstránky www.pomahatjelahke.sk. "Príspevky od darcov pomôžu zabezpečiť pravidelné návštevy v bytoch a odbornú sociálnu a psychologickú pomoc, pokryť príspevky na bývanie a zabezpečiť menšie opravy, úpravy či výbavu do bytu," priblížilo združenie. Koordinátor programu Ivan Lorenc doplnil, že kampaň možno podporiť aj prenájmom bytu.

OZ pripomína, že na Slovensku chýbajú kľúčové nástroje na ukončenie bezdomovectva, akými sú cenovo dostupné nájomné byty a dostatočný príspevok na bývanie. Mnohí ľudia tak podľa združenia dožívajú svoje životy zaseknutí v krízových službách, v preplnených ubytovniach, nocľahárňach či na ulici.

"Aby sme mohli ukončovať bezdomovectvo, potrebujeme pomoc darcov. Na Slovensku nám na to chýbajú systémové nástroje, preto sme si ich museli vytvoriť," vysvetlila Sandra Pazman Tordová z Proti prúdu.