Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dobrovoľníci upratujú národné parky na akcii Čisté hory

Na archívnej snímke príroda vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Na akcii Čisté hory sa doteraz podarilo odbremeniť prírodné prostredie Tatranského a Pieninského národného parku od približne 64 ton odpadu.

Tatranská Lomnica 25. septembra (TASR) – Tatranský národný park (TANAP) a Pieninský národný park (PIENAP) upratujú dobrovoľníci po letnej turistickej sezóne v rámci akcie Čisté hory po štyridsiaty tretí raz. Podľa Martiny Petránovej zo Štátnych lesov TANAP-u je sobotňajšie podujatie súčasťou Lesníckych dní, ktoré na rozdiel od minulých rokov nepozývali verejnosť na námestia, ale do prírody.

"Hoci je pre Čisté hory už tradične vyhradená posledná septembrová sobota, väčším skupinám vieme vyjsť v ústrety a dohodnúť sa s nimi aj na inom termíne. Už v minulosti sme sa presvedčili, že túto možnosť radi využijú najmä školy," uviedol Igor Stavný, dlhoročný koordinátor akcie, ktorú organizujú Štátne lesy TANAP-u v spolupráci so Správou TANAP-u, Správou PIENAP-u a dobrovoľníkmi zo Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, Základnej organizácie Vysoké Tatry.

Na akcii Čisté hory sa doteraz podarilo odbremeniť prírodné prostredie Tatranského a Pieninského národného parku od približne 64 ton odpadu. "Rekordným bol rok 1980, keď dobrovoľníci vyniesli z dolín až 7655 kilogramov neporiadku, pričom 3700 kilogramov vyzbierali v okolí Skalnatého plesa. Podujatie doteraz prilákalo viac ako 46.000 dobrovoľníkov. V posledných rokoch oň majú záujem najmä školy, ale výnimkou nie sú ani firmy, ktoré v Tatrách či Pieninách organizujú pre zamestnancov rôzne teambuildingové akcie," doplnila Petránová.