Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Dočasný zákaz predaja českého alkoholu hrozí už aj na Slovensku

Okrem neoznačeného čapovaného alkoholu sa metanol objavil v Čechách aj vo fľašiach z kamenných obchodov. Väčšinou išlo o vodku alebo tuzemák označený etiketou niektorej z menších likérok. Tie sa bránia tým, že tieto etikety už niekoľko rokov nepoužívajú, a teda ide o falzifikáty. Polícia odporúča takto označené liehoviny vyliať alebo odovzdať na polícii. Foto: iDnes.cz

Rozhodnutie by malo podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej padnúť v utorok 18.septembra.

Bratislava 17. septembra (TASR) - To, či sa na Slovensku pristúpi k zákazu predaja a dovozu českého alkoholu, by podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej mohlo byť jasné v utorok 18. septembra. Ako dnes avizovala, o situácii má rokovať s ministrom financií Petrom Kažimírom a ministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom, kde padne rozhodnutie, či pristúpiť k takémuto kroku.

Šéfka rezortu ozrejmila, že takýto krok sa zvažuje z dôvodu ochrany občanov, keďže nie je jasné, či je dostatočné, že sú o probléme ľudia informovaní prostredníctvom médií. Pripomenula, že napriek doterajším informáciám sa na Slovensku našli ľudia, ktorí požili neoznačený alkohol z ČR. "V utorok budeme vedieť viac, je to jedna z alternatív," skonštatovala na margo prípadného zákazu predaja.




Dočasný zákaz chcú aj zamestnávatelia

Dočasný zákaz predaja českého alkoholu dnes žiadala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. Má sa tak zabezpečiť ochrana spotrebiteľov pred nebezpečnými liehovinami, ktoré obsahujú metanol. "Dnes sme oficiálne požiadali ministerstvo hospodárstva a ministerstvo zdravotníctva, aby priamo alebo prostredníctvom svojich organizácií, ktoré vedú, zakázali predaj liehovín vyrábaných v Českej republike," povedal dnes na brífingu prezident AZZZ Rastislav Machunka.

Zákaz má byť podobným opatrením, aké prijala poľská vláda, pričom v Poľsku sa problém s kontamináciou alkoholu metanolom ani nevyskytol.