Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Dočasným riaditeľom FNsP J. A. Reimana v Prešove sa stal Ľ. Šarník

Na snímke zľava minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s novým riaditeľom Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Ľubomírom Šarníkom pred budovou riaditeľstva nemocnice. Prešov, 2. júla 2020. Foto: EASYFOTO TARS - Maroš Černý

Nový riaditeľ je podľa šéfa rezortu zdravotníctva menovaný na obdobie maximálne šiestich mesiacov. Následne bude vyhlásené výberové konanie.

Prešov 2. júla (TASR) – Novým riaditeľom Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove, ktorá je treťou najväčšou na Slovensku, sa stal Ľubomír Šarník. Námestníkom pre chirurgické odbory je Jaroslav Barla a námestníčkou pre ošetrovateľstvo sa stala Monika Smolnická. Nové vedenie vo štvrtok v Prešove predstavil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Nový riaditeľ je podľa šéfa rezortu zdravotníctva menovaný na obdobie maximálne šiestich mesiacov. Následne bude vyhlásené výberové konanie.

"Ľubomír Šarník je expertom na optimalizáciu procesov v podnikoch, znižovanie ich nákladov, zvyšovanie efektivity, výkonnosti, a preto si myslím, že je to veľmi dobrý, skúsený manažér a ekonóm, ktorý bude vedieť aj ekonomicky túto nemocnicu postupne vytiahnuť zo schémy zadlžovania," uviedol Krajčí a pokračoval, že od začiatku roka chýbal v nemocnici generálny riaditeľ, pôvodný totiž odstúpil.

Vo štvrtok sa minister stretol aj so zdravotnými sestrami, čo bolo i témou rozhovoru s novým vedením. "Riešili sme aj problémy, ktoré vznikli vo februári 2016, keď práve v tejto nemocnici podalo viacero zdravotných sestier výpovede vzhľadom na to, že tu prebiehal štrajk. Myslím, že celá zdravotnícka odborná verejnosť si je vedomá toho, že tento štrajk zdravotných sestier bol opodstatnený. Dnes som poďakoval aj bývalému vedeniu, ktoré ostáva v nemocnici. Dohodli sme sa na kontinuite. My by sme chceli vylepšiť proces vedenia tejto nemocnice," doplnil šéf rezortu zdravotníctva.

Prešovská nemocnica je podľa neho jedna z najzadlžujúcejších sa nemocníc na Slovensku. Má približne 1200 akútnych lôžok, čo je podľa Krajčího vysoké číslo, a veľmi málo chronických lôžok.

"Za minulý rok najmä štátne nemocnice vytvorili opäť historickú stratu. Zadlžili sa o viac ako 177 miliónov eur. Prešovská nemocnica v roku 2018 vygenerovala stratu viac ako 11 miliónov eur a v roku 2019 stratu takmer 25 miliónov eur," skonštatoval Krajčí s tým, že preto je potrebné zoptimalizovať procesy v jednotlivých nemocniciach.

"Chcel by som, aby z tejto nemocnice bola jedna moderná, efektívna, zdôrazňujem slovko efektívna, nemocnica, ktorá bude priateľská a ústretová pre pacientov, a zároveň to bude atraktívne miesto pre zamestnancov, predovšetkým pre lekárov a zdravotné sestry," povedal Šarník.

Kým nemá detailnú analýzu, jednoznačnú odpoveď na oddlženie nemocnice dať nechcel. "Myslím si, že v tejto nemocnici je to o nákladoch. V prvom rade je potrebné nájsť efektívnu cestu, ako ich znížiť," dodal Šarník.