Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Invalidný dôchodca z Košíc L. Chovanec nebude kandidovať za prezidenta

Leonid Chovanec Foto: Leonid Chovanec

Ako dôvod uvádza Chovanec nerovnaké podmienky občanov v prístupe ku kandidatúre na najvyššiu ústavnú funkciu.

Bratislava 5. januára (TASR) - Invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec sa nebude uchádzať o Prezidentský palác. Dnes oznámil, že 6. januára odstupuje z kandidatúry na prezidenta SR. Ako dôvod uvádza "nerovnaké podmienky občanov v prístupe ku kandidatúre" na najvyššiu ústavnú funkciu.

"Kandidáti - nominanti parlamentných politických strán - sú oproti občianskym kandidátom jednoznačne zvýhodnení. Preto považujem procedúru voľby najvyššieho ústavného činiteľa SR už v procese podávania kandidátky za nekorektnú, nespravodlivú a nerovnú v právach občanov," vyhlásil.

Chovanec vyzýva všetkých nezávislých kandidátov na post hlavy štátu, aby sa stretli, zvážili postup kandidatúry a dohodli sa na jednom spoločnom kandidátovi. "Aby sa naši občania netrieštili na skupiny, ale zjednotili v jeden celok," vysvetlil.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 29. marca. Súčasnému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna, v tento deň bude inaugurovaný jeho nástupca. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu.

Kandidatúru na post prezidenta SR oznámili premiér Robert Fico (Smer-SD), podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, kandidát SMK Gyula Bárdos a Peter Osuský zo SaS. Záujem kandidovať prejavili aj poslankyňa za OĽaNO Helena Mezenskej, Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, Milan Melník, Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer. Niektorí už odovzdali petičné hárky s podpismi potrebnými pre kandidatúru. Čas na podanie kandidatúr majú uchádzači do 9. januára.