Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Dokazovanie v disciplinárnom konaní s Dobroslavom Trnkom je ukončené

Na snímke bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, archívne foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Trnku testovali za použitia systému počítačového polygrafu, kde mu boli položené dve otázky. Na obidve odpovedal záporne.

Bratislava 23. júna (TASR) – Dokazovanie v rámci disciplinárneho stíhania bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku je ukončené. Predseda 3. disciplinárnej komisie Generálnej prokuratúry SR Attila Izsák ústne pojednávanie dnes prerušil na zatiaľ neznámy čas.

Advokátka Trnku predtým navrhla prečítať časti správy Národného bezpečnostného úradu ako listinné dôkazy. Tie však nebolo možné komisii predložiť zo zákonných dôvodov. Dôvodom testovania pravdovravnosti bolo zistiť, či nariadil Jozefa M. v roku 2004 prepustiť z väzby v rozpore so zákonom.



Podľa slov advokátky Trnka uviedol, že Jozef M. nebol prepustený z väzby v rozpore so zákonom, ale preto, že pominuli dôvody väzby. Trnku testovali za použitia systému počítačového polygrafu, kde mu boli položené dve otázky. Na obidve odpovedal záporne. Po celkovej analýze grafov bolo zistené, že „testovaný subjekt" bol podľa experta Národného bezpečnostného úradu pravdovravný.

Prokurátor, ktorý dozoruje disciplinárne konanie voči Trnkovi, argumentoval, že polygraf nie je dôkazom, ktorý by vyvinil páchateľa.

Disciplinárne konanie s Dobroslavom Trnkom odročili na neurčito



Disciplinárny senát Generálnej prokuratúry SR po dva a pol hodine ústneho pojednávania odročil disciplinárne konanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom na neurčito.

Predseda 3. disciplinárnej komisie GP SR Attila Izsák chce totiž požiadať o stanovisko etickú komisiu prokuratúry. Podľa neho je povinnosťou disciplinárnej komisie vyžiadať si stanovisko etickej komisie po vykonaní a uzavretí dokazovania. Až po doručení stanoviska etickej komisie rozhodne disciplinárna komisia o termíne ďalšieho konania. Trnka sa k poslednému predloženému dôkazu stanoviska NBÚ k absolvovaniu polygrafu a ani k priebehu konania pre médiá nevyjadril.

„Nemôžete ovplyvňovať akýkoľvek subjekt, súd, prokuratúru, ktorý rozhoduje o vine alebo nevine klienta, ktorý má vyniesť rozsudok, alebo sa zákonným spôsobom vyjadriť k veci. Ďalej to nebudeme komentovať, je právom klienta počas pojednávania akýmkoľvek spôsobom a akékoľvek dôkazy predkladať a to je všetko, čo vám k tomu môžem uviesť. Nebudeme poskytovať žiadny ďalší rozhovor, pán Trnka by sa dopustil ďalšieho disciplinárneho previnenia," zdôraznila pre médiá advokátka.

Prvé konanie s Trnkom sa začalo 2. júna. Disciplinárneho priestupku sa mal Trnka dopustiť tým, že v októbri 2019 poskytol rozhovor televízii Markíza. Týkal sa zverejnenej nahrávky rozhovoru s podnikateľom Marianom K. v prípade kauzy Gorila. Ďalším dôvodom stíhania je časť rozhovoru pre túto televíziu k prepusteniu podnikateľa Jozefa M. z väzby z roku 2004. Redaktor televízie Branislav Tomaga v utorok vypovedal ako svedok.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v októbri 2019 Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže bol naňho podaný disciplinárny návrh za spomínané dva skutky. Trnka je obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila. Voči obvineniu v kauze Gorila podal na GP SR mimoriadny opravný prostriedok. Tomu nebolo vyhovené.