Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Doklad o pobyte chcú všetkým posielať poštou

Ilustračné foto Foto: TASR

Za vydanie a doručenie dokladu o pobyte do 30 dní by mali cudzinci po novom platiť 7,5 eura, za vydanie do dvoch pracovných dní 27,5 eura.

Bratislava 4. júla (TASR) - Vyhotovený doklad o pobyte by mohli všetci žiadatelia od januára dostávať poštou. Poplatok sa tak má zvýšiť o tri eurá, ktoré doteraz vyberal štát za doručenie na adresu. Za vydanie a doručenie nového dokladu by tak cudzinci mohli po novom platiť 7,5 eura. Vyplýva to z návrhu Ministerstva vnútra (MV) SR, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní (MPK).

Posielaním vyhotoveného dokladu poštou sa podľa rezortu zníži administratívna záťaž a prispeje sa k odbúraniu byrokracie, pretože žiadatelia nebudú nútení opakovane navštevovať policajné útvary z dôvodu prevzatia si nového dokladu o pobyte.

Za vydanie a doručenie dokladu o pobyte do 30 dní by mali cudzinci po novom platiť 7,5 eura, za vydanie do dvoch pracovných dní 27,5 eura.

Za vydanie náhrady za stratený, zničený, poškodený alebo odcudzený doklad by sa malo platiť 19,5 eura, pri zrýchlenom vyhotovení do dvoch pracovných dní 39,5 eura. Pri stratení, zničení, poškodení či odcudzení dokladu v priebehu dvoch po sebe nasledujúcich rokov majú byť poplatky za opätovné vydanie 36 a 56 eur.

Navrhovaná účinnosť novely zákona o správnych poplatkoch je od 1. januára 2023.