Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Doktorandi Strojníckej fakulty STU navrhli modely ochranných okuliarov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odborníci z fakulty vyvinuli dva prototypy modelov rámov ochranných okuliarov pre 3D tlač.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Doktorandi Strojníckej fakulty (SjF) Slovenskej Technickej Univerzity (STU) v Bratislave v boji proti šíreniu ochorenia COVID-19 navrhli modely ochranných okuliarov. TASR o tom informovala Zuzana Gališinová z PR oddelenia SjF STU.

"Tak, ako veľa iných inštitúcií a spoločností na Slovensku a vo svete, aj naša fakulta SjF STU a jej zamestnanci sa v rámci iniciatívy Pomôž nemocnici zapojili do výroby ochranných pomôcok pomocou 3D tlače. Okrem častí ochranných štítov, ktoré začali tlačiť hneď po zverejnení výzvy, rozhodli sa doktorandi z Ústavu dopravnej techniky a konštruovania popremýšľať aj nad iným druhom ochrany očí – okuliarmi," uviedla Gališinová.

Odborníci z fakulty podľa Gališinovej vyvinuli dva prototypy modelov rámov ochranných okuliarov pre 3D tlač. Ich použitie spolu s rúškom tvorí dvojitú ochranu a využiť ich môžu napríklad doktori v lekárskych ambulanciách, ale aj širšia verejnosť, no nie sú vhodné pre zdravotníkov v prvej línii.

Prvý model sa tlačí v jednom kuse aj s nožičkami a druhý model sa skladá z rámu a nosovej časti. "Nosová časť je potrebná iba pre nosenie okuliarov bez rúšok alebo respirátora. Oba rámy sa doplnia ľahko dostupnou priehľadnou fóliou buď z PET fľaše, alebo je možné použiť kancelársku fóliu z hrebeňovej väzby)," povedala Gališinová s tým, že fólia sa jednoducho vystrihne alebo vyreže podľa šablóny a založí do okuliarov.

Návrh a výrobu prototypov má pod záštitou laboratórium generatívneho konštruovania GEKON a Jana Gulanová z SjF STU. Gulanová sa o svoje prototypy chce podeliť so svetom, a preto sú podľa Gališinovej oba modely voľne dostupné na internete. "Sprístupnením modelov dúfajú, že inšpirujú aj ďalších hobby 3D tlačiarov a spoločnými silami vyprodukujú čo najväčšie množstvo takýchto ochranných okuliarov," objasnila Gališinová. Dodala, že materiály, ktoré sú potrebné použiť na ich výrobu, sú ľahko dostupné, filament, tiež známy po názvom PETG na 3D tlač a už spomínaná priehľadná fólia.