Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Doktorandi, učitelia a výskumníci môžu žiadať o štipendiá v Nemecku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Žiadosti o štipendiá sa podávajú do 2. mája, pobyty je možné realizovať od 1. decembra.

Bratislava 2. apríla (TASR) – Slovenskí doktorandi, vysokoškolskí učitelia a výskumní pracovníci sa môžu opäť uchádzať o štipendiá na rôzne typy pobytov do Nemecka. Štipendiá udeľuje Nemecká akademická výmenná služba (DAAD). TASR o tom informoval Ján Chlup zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA).

Výskumné štipendiá sú určené doktorandom, postdoktorandom, vysokoškolským učiteľom a výskumným pracovníkom a taktiež bývalým štipendistom DAAD. V kategórii štipendií pre umelecké odbory a architektúru existujú študijné štipendiá pre vysokoškolských učiteľov. Samostatnú kategóriu majú uchádzači z odboru germanistika.

V prípade schválenia žiadosti štipendista získava štipendium na pokrytie životných nákladov (výška štipendia závisí od typu pobytu). Žiadosti o štipendiá sa podávajú do 2. mája, pobyty je možné realizovať od 1. decembra. V prípade uchádzačov z odboru germanistika je uzávierka priebežne, pričom nástup na pobyt je možné plánovať tri mesiace od podania žiadosti.

Podrobné informácie o podmienkach udelenia štipendia, ako aj o spôsobe podania žiadosti, nájdu záujemcovia na portáli SAIA.