Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Doktorandi z Jarnej školy CarLiS testovali kurzy na štart kariéry

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Ponuku nových kurzov, ktoré majú budúcim absolventom doktorandského štúdia poskytnúť nástroje na štart kariéry mimo akademickej sféry, otestovalo celkom 25 doktorandov.

Piešťany 4. júla (TASR) - Medzinárodné kurikulum kariérneho rozvoja pre doktorandov bolo cieľom Jarnej školy CarLis pre doktorandov. Uskutočnila sa v Piešťanoch a podieľali sa na nej Slovenská akademická informačná agentúra (SAIA), Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita v Bratislave, Slovenská akadémia vied a Univerzita Viedeň.

Ponuku nových kurzov, ktoré majú budúcim absolventom doktorandského štúdia poskytnúť nástroje na štart kariéry mimo akademickej sféry, otestovalo celkom 25 doktorandov. Informovala o tom Zuzana Kováčiková zo SAIA.

"Len asi tretina doktorandov nájde uplatnenie po ukončení štúdia na univerzite. Hoci mladí vedci v oblasti vied o živej prírode získavajú odborné znalosti a výskumné kompetencie na univerzitách a výskumných pracoviskách, chýba im zameranie na získanie iných typov zručností požadovaných v profesionálnom svete mimo akademickej sféry," uviedla Kováčiková. Prostredníctvom prednášok, workshopov, panelových diskusií a kariérnych rozhovorov sa rakúski a slovenskí odborníci v oblasti vied o živej prírode, profesionáli z oblasti ľudských zdrojov (HR), patentovej ochrany a experti na komunikáciu a manažment podelili s mladými výskumníkmi o svoje odborné znalosti a skúsenosti. Mali možnosť sa oboznámiť so stratégiami efektívnej komunikácie v rôznych situáciách a kontextoch.

Odborníci HR priblížili, ako funguje trh práce v oblasti vied o živej prírode. Sprostredkovali skúsenosti z oblasti prípravy podnikateľského zámeru, právnych princípov a praktických aspektov transferu technológií a ochrany duševného vlastníctva.

Jarná škola 2022 bola organizovaná v rámci projektu CarLiS (Careers in LifeSciences/Kariéra v oblasti vied o živej prírode), podporeného prostredníctvom programu Interreg V-A Slovenská republika – Rakúsko a Akcie Rakúsko – Slovensko, spolupráca vo vede a vzdelávaní.