Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Dokument Tichý génius predstavuje P. J. Šafárika v online priestore

Slovenský spisovateľ a historik PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK sa narodil v Kobeliarove na Slovensku 13. mája 1795. Tvorca vedeckých základov slavistiky a prvého celistvého pohľadu na slovesnosť, jazyk a históriu Slovanov. Svoje diela písal prevažne po nemecky alebo po česky. Šafárikova láska k rodnému kraju, vlasti, národu a jazyku našla konkrétny výraz v básnickej tvorbe . Do literatúry sa uviedol básnickou zbierkou Tatranská Múza s lyrou slovanskou (Levoča 1814). Počas svojho pobytu v Novom Sade sa Šafárik spolupodieľal na zbieraní a vydávaní slovenských ľudových piesní. Vyšli pod názvom Písně světské lidu slovenského v Uhřích. Jeho najvýznamnejšími dielami sú Slovanské starožitnosti a Slovanský národopis. Zomrel 26.6.1861 v Prahe. Foto: ARCHÍV TASR

Pri príležitosti 160. výročia Šafárikovho úmrtia ho pre školy i záujemcov o národné dejiny pripravili Matica slovenská v spolupráci s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Košice 18. decembra (TASR) – Odkaz jednej z vedúcich osobností slovenského národného obrodenia približuje nový online vzdelávací historický dokument Tichý génius Pavol Jozef Šafárik. Pri príležitosti 160. výročia Šafárikovho úmrtia ho pre školy i záujemcov o národné dejiny pripravili Matica slovenská (MS) v spolupráci s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Dielo má slúžiť aj ako reprezentačné video univerzity, informoval TASR jej hovorca Tomáš Zavatčan.

"Tento dokument poukazuje na význam jeho osobnosti, prínos pre slovenskú kultúru i jej ďalší historický vývoj a otvára cestu mladším generáciám k poznaniu Šafárikovho génia. Láska k poznaniu, zvedavosť a túžba prekonávať neznámo prostredníctvom poznania sú inšpiráciou a odkazom, ku ktorému sa univerzita nesúca meno po velikánovi vedeckej slavistiky hlási," vyjadril sa rektor UPJŠ v Košiciach Pavol Sovák.

Idea produkcie nového dokumentárneho filmu zobrazujúceho Šafárika ako slovenského básnika, historika, etnografa, slavistu, univerzitného profesora a zakladateľa vedeckej slavistiky sa podľa Zavatčanových slov zrodila vo vedení UPJŠ v Košiciach pri príležitosti 60. výročia založenia univerzity v roku 2019, keď v jej areáli spolu s predsedom MS Mariánom Gešperom odhalili prvú Šafárikovu bronzovú bustu. Ako sa mal vtedy Gešper vyjadriť, spolupráca pri tvorbe Tichého génia mala pre MS veľký morálny význam, keďže práve Šafárik ju v roku 1827 navrhol založiť.

Dokument tak má nadväzovať na predchádzajúce historické dokumenty z produkcie MS venované významným slovenským osobnostiam a udalostiam, ktoré MS sprístupňuje online. Podľa Gešpera je práve internet pre mnohých študentov priestorom, kde získavajú informácie pre svoje štúdium. "Osvedčili sa nám voľne dostupné videá ako jedinečná vzdelávacia pomôcka," doplnil.