Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Dolce Vitaj 2019 priblíži Leonarda da Vinciho i súčasné Taliansko

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Festival Dolce Vitaj oficiálne otvorí 7. júna talianske hudobné zoskupenie Avion Travel, ktoré pôsobí na džez-popovej scéne od 80. rokov ako jedno z najvýznamnejších v tomto žánri.

Bratislava 31. mája (TASR) - Ústrednou postavou festivalu Dolce Vitaj 2019 bude Leonardo da Vinci. Tento rok uplynulo 500 rokov od jeho smrti. Podujatie okrem toho prinesie mozaiku rôznych umeleckých druhov, ktoré sa snažia priblížiť súčasné Taliansko, tiež tvorbu starých majstrov. Informovali o tom organizátori festivalu z Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave. Podujatie potrvá do polovice septembra.

Samotnú osobnosť da Vinciho predstaví taliansky novinár a spisovateľ Massimo Polidoro v rámci inscenovanej prednášky Ja, Leonardo - tajný život rebelského génia, a to v kine Lumiére 18. júna. V rovnaký deň predstaví v istej sieti kníhkupectiev aj svoju knihu, rovnomennú s názvom prednášky.

Ako prvá sa v piatok večer predstaví na pôde Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity (STU) kurátorka a predstaviteľka talianskeho dizajnu Marva Griffin. Stane sa hosťom Dní architektúry a dizajnu (DAAD 2019). Ako uvádzajú organizátori, je známa ako zakladateľka a kurátorka SaloneSatellite, výstavného priestoru na najväčšom veľtrhu nábytku na svete v Miláne.

Celé tri mesiace bude od 5. júna v priestoroch Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží v Bratislave výstava s názvom V ústrety kráse - talianska krajina vo fotografii. Organizátori spresňujú, že ide o výber z diel najvýznamnejších predstaviteľov talianskej fotografie. Vypovedá o vývoji Talianska na prelome 20. a 21. prvého storočia.

Festival Dolce Vitaj oficiálne otvorí 7. júna talianske hudobné zoskupenie Avion Travel, ktoré pôsobí na džez-popovej scéne od 80. rokov ako jedno z najvýznamnejších v tomto žánri.