Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Doležal: SR by sa mohla inšpirovať mestskou časťou Nordhavn v Kodani

Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal počas prehliadky novej kodanskej štvrte Nordhavn v rámci oficiálnej návštevy Dánskeho kráľovstva s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou 10. mája 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Na to, aby niečo také vzniklo na Slovensku, sú podľa Doležala potrební šikovní ľudia v manažmente i vo vláde.

Kodaň 10. mája (TASR) - Slovensko by sa mohlo inšpirovať mestskou časťou Nordhavn v dánskej Kodani, ktorá je špecifická svojou sociálnou a ekonomickou udržateľnosťou a tiež udržateľnosťou budov. Uviedol to minister dopravy Andrej Doležal po pondelkovej návšteve tento štvrte. Zúčastnil sa na nej spolu s riaditeľkou platformy Budovy pre budúcnosť Katarínou Nikodémovou, predsedom predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy Pavlom Kukurom a riaditeľom Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Petrom Blaškovitšom. Všetci sú súčasťou delegácie prezidentky Zuzany Čaputovej na jej zahraničnej ceste v Dánsku.

Nordhavn má po svojom dokončení mať 40.000 miest na bývanie a 40.000 pracovných miest. "Ľudia nebudú musieť ďaleko cestovať, čo sa prejaví na znížených emisiách na dopravu," podotkol Kukura s tým, že tam tiež nájdu všetko potrebné ako obchody či kultúru.

Z pohľadu energetiky a zásobovania štvrte energiou tam sú podľa Blaškovitša implementované zaujímavé riešenia. Samotný Nordhavn je centrálne zásobovaný teplom kotlami na biomasu. Elektrická energia sa primárne pre štvrť vyrába z obnoviteľných zdrojov energie, napr. veterných elektrárni, tvrdí.

Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal počas prehliadky novej kodanskej štvrte Nordhavn v rámci oficiálnej návštevy Dánskeho kráľovstva s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou 10. mája 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann


Idea štvrte sa Doležalovi páčila od momentu, keď si Kodaň identifikovala "hnedé pole", až po realizáciu samotnej štvrte. Tá je nulovo emisná, udržateľná a spojená s verejnou osobnou dopravou. "Aj u nás máme 'hnedé polia', ktoré by si zaslúžili takýto rozvoj. Možno taká známa oblasť v Bratislave je Istrochem," povedal Doležal.

Na to, aby niečo také vzniklo na Slovensku, sú podľa Doležala potrební šikovní ľudia v manažmente i vo vláde. Minister podotkol, že takéto investície sa neplánujú na štyri roky, ale na desať až 15 rokov. Toľko by podľa ministra trvala aj výstavba udržateľnej štvrte v SR. "Treba prinášať odvážne koncepty, ktoré presahujú volebné obdobie jednej vlády," uviedol Doležal. Pozitívum vidí aj v tom, že developerom štvrte je mesto. Výnosy z nej tak idú do osobnej verejnej dopravy a rozvoja Nordhavnu.

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal sa zúčastnil prehliadky novej kodanskej štvrte Nordhavn v rámci oficiálnej návštevy Dánskeho kráľovstva s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou 10. mája 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann


Nordhavn zahŕňa mix budov, ktoré sú určené pre rôzne sociálne skupiny. "Napríklad, je tam budova, kde sú najdrahšie byty v Kodani, a vedľa je budova pre študentov. Je to dobrým spôsobom premiešané," poznamenal Kukura. Nikodémová poukázala, že Nordhavn predstavuje iný prístup k výstavbe. Skonštatovala, že Slovensko by financie z plánu obnovy mohlo použiť práve na takýto inovatívny a ambiciózny spôsob výstavby.






(osobitná spravodajkyňa TASR Lenka Farkašová)