Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Dolinková: Zmeny v sieti záchraniek nastanú najskôr v roku 2025

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) prichádza na 8. schôdzu vlády SR v stredu 6. decembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Analýzu optimalizovanej siete robila pre ministerstvo Žilinská univerzita.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Akékoľvek zmeny v sieti záchraniek nastanú najskôr v druhej polovici roka 2025. Deklarovala to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) s tým, že pre občanov v regiónoch sa v súčasnosti nič nemení. Finálna podoba siete v roku 2025 bude podľa nej reflektovať na reálne potreby pacientov a optimalizáciu siete nemocníc.

"Dokument, ktorý popisuje nové sídla záchraniek, je založený na matematickom modeli, ktorý stanovuje ideálnu dostupnosť záchranky pre pacienta. Ministerstvo zdravotníctva ďalej pracuje s odborníkmi na tom, aby budúca sieť záchraniek pokrývala celé územie SR, budeme robiť všetko pre to, aby záchranky boli dostupné pre všetkých a zohľadňovali potreby občanov v jednotlivých regiónoch," uviedla šéfka rezortu na sociálnej sieti.

Ministerstvo tento týždeň zverejnilo opatrenie, ktoré určuje sídla staníc a typy ambulancií záchrannej zdravotnej služby. "Keďže ide o model, ktorý je v súčasnosti naviazaný na aktuálnu sieť, je dôležité upozorniť aj na skutočnosť, že táto sieť nemusí byť konečnou sieťou pre vyhlásenie výberových konaní v polovici roku 2025. Optimalizácia siete nemocníc môže zmeniť aj potrebu rozloženia sídiel staníc a typov ambulancií," vysvetlilo ministerstvo. Pre aktuálne vydané povolenia pre záchranky sa tak podľa neho nič nemení.

Analýzu optimalizovanej siete robila pre ministerstvo Žilinská univerzita. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR jej predložilo zoznam pevných staníc záchraniek, ktoré sú financované z Plánu obnovy a odolnosti SR. Rezort priblížil, že na základe tohto univerzita zafixovala 105 ambulancií záchrannej zdravotnej služby v 66 lokalitách, ktoré budú nemenné, a 216 sídiel staníc podľa matematického modelu efektívne rozložila v rámci Slovenska.