Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Dom slovenskej kultúry v Békešskej Čabe oslovuje nielen Slovákov

Na snímke slávnostné otvorenie obnovenej slovenskej reštaurácie domu Slovákov v Békešskej Čabe na juhu Maďarska vo štvrtok 20. jnauára 2022. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Dom slovenskej kultúry, ktorý je majetkom Čabianskej organizácie Slovákov, vybudovali a odovzdali pred 25 rokmi s finančnou podporou Slovenskej republiky a Maďarska.

Békešská Čaba 20. januára (TASR) - Dom slovenskej kultúry v Békešskej Čabe na juhu Maďarska oslovuje materiálnym i duchovným dedičstvom nielen Slovákov žijúcich v Maďarsku, ale aj Slovákov zo Slovenska, Srbska, Rumunska i Chorvátska. Zaznelo to vo štvrtok na slávnostnom otvorení obnovenej slovenskej reštaurácie domu Slovákov.

"Dom slovenskej kultúry v Békešskej Čabe poskytuje priestor pre slovenskú kultúrnu a spoločenskú činnosť. Pôsobia tu viaceré skupiny Čabianskej organizácie Slovákov, viaceré slovenské občianske združenia, pričom do tohto procesu vstúpila Celoštátna slovenská samospráva v Maďarsku (CSSM)," povedala pre TASR predsedníčka CSSM Alžbeta Hollerová Račková.

Cieľom CSSM podľa jej slov je v spolupráci s čabianskymi Slovákmi osloviť Slovákov žijúcich v Maďarsku, na Slovensku, ale aj z ďalších okolitých krajín.

Na snímke slávnostné otvorenie obnovenej slovenskej reštaurácie domu Slovákov v Békešskej Čabe na juhu Maďarska vo štvrtok 20. jnauára 2022.
Foto: TASR - Ladislav Vallach


"Dom slovenskej kultúry je významný aj z hľadiska dolnozemskej spolupráce slovenských komunít, ktoré žijú v Maďarsku, Srbsku, Rumunsku a v Chorvátsku, a veríme, že našou ponukou sa podarí osloviť aj záujemcov z týchto krajín, ale aj záujemcov z našej materskej krajiny. Chceme ukázať materiálne a duchovné dedičstvo, ktoré tu naši predkovia vytvorili, v rámci nich aj gastronómiu. Chceli by sme, aby nás lepšie poznali a aby počas pobytu v Békešskej Čabe si ľudia, ktorí sem prídu, pozreli aj okolité Slovákmi obývané obce a mestá, aby sa pozreli na miesta, ktoré sú významné z hľadiska dejín nielen tunajších Slovákov, ale aj z dejín slovenskej kultúry," dodala Hollerová Račková.

Ponuka obnovenej reštaurácia sa podľa predsedníčky CSSM zameriava na slovenské špeciality Slovákov z Békešskej Čaby a okolia. Hostia si môžu objednať zabíjačkovú polievku kyseľ, bryndzové rezance, parené buchty, čabiansku klobásu, čabiansky zabíjačkový tanier a iné miestne špeciality.

Dom slovenskej kultúry, ktorý je majetkom Čabianskej organizácie Slovákov, vybudovali a odovzdali pred 25 rokmi s finančnou podporou Slovenskej republiky a Maďarska. V záujme dlhodobého zabezpečenia fungovania domu vstúpila do jeho činnosti CSSM prostredníctvom spoločnosti Čabianski Slováci. Okrem spoločenských priestorov v ňom prevádzkuje aj reštauráciu a penzión, spresnila konateľka Čabianskych Slovákov Melinda Csapová Mesniková.

Na snímke slávnostné otvorenie obnovenej slovenskej reštaurácie domu Slovákov v Békešskej Čabe na juhu Maďarska vo štvrtok 20. jnauára 2022.
Foto: TASR - Ladislav Vallach


Békešská Čaba má v súčasnosti vyše 55.000 obyvateľov. Príchod prvých Slovákov bol úradne zaznamenaný v roku 1718. Pri sčítaní obyvateľstva sa v roku 2001 k slovenskej národnosti prihlásilo vyše 3800 ľudí.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)