Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Doplatky za lieky sa majú pre vybrané skupiny zrušiť

Na snímke vľavo v pozadí predseda NR SR Boris Kollár a v popredí minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas brífingu s novinármi na tému: Zrušenie doplatkov za lieky 5. februára 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Nulový limit spoluúčasti za doplatky na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny sa má vzťahovať na osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, deti do šiestich rokov a dôchodcov.

Bratislava 5. februára (TASR) – Doplatky za lieky pre vybrané skupiny obyvateľstva sa majú zrušiť. Vyplýva to z novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia, ktorú vo piatok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Nulový limit spoluúčasti za doplatky na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny sa má vzťahovať na osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, deti do šiestich rokov a dôchodcov.

Pri dôchodcoch sa má zohľadňovať výška ich príjmu, a to do výšky doplatku najlacnejšieho zameniteľného lieku. Náklady tohto opatrenia majú byť refundované zo štátneho rozpočtu.



Novou legislatívou sa má zlepšiť situácia vymedzeného okruhu pacientov v nadväznosti na ekonomické následky vyvolané platením doplatkov za lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky.

SSV - BOD 6: Deti do šiestich rokov majú byť po novom oslobodené od úhrady doplatkov u poskytovateľa lekárenskej starostlivosti, a to v tak, že limit spoluúčasti vo výške 0 eur sa uplatní priamo pri výdaji lieku, zdravotníckej pomôcky a dietetickej potraviny. "Naďalej platí, že pôjde o liek, zdravotnícku pomôcku a dietetickú potravinu čiastočne uhrádzanú na základe verejného zdravotného poistenia vo výške prepočítaného doplatku za ich najlacnejší variant," skonštatovali poslanci v spoločnej správe výborov. Takýto postup vzťahujúci sa na deti do šiestich rokov veku sa má uplatňovať od 1. apríla 2021.

V prípade zdravotne ťažko postihnutých osôb má byť možné uplatniť nulový limit spoluúčasti od 1. januára 2022. V prípade, ak sú dané osoby ekonomicky aktívne na to, aby sa uplatnil nulový limit spoluúčasti, ich celkový príjem nemôže presiahnuť stanovenú výšku. Súčasne sa má zaviesť zoznam poistencov s nárokom na okamžité uplatnenie limitu spoluúčasti.

Dosah návrhu na verejné zdravotné poistenie odhadujú odborníci na 36 miliónov eur každoročne v rokoch 2021 až 2023.

Nová legislatíva má byť účinná od 1. apríla 2021.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) pripomenul, že zrušenie doplatkov za lieky bolo prioritou jeho hnutia. Na tlačovej konferencii poďakoval poslancom za podporu novely, ktorá bola prijatá jednohlasne. Označil to za dôležitý krok vzhľadom na vrcholiacu koronakrízu. "V tomto čase môžeme uľaviť mladým rodinám, že nebudú musieť doplácať za lieky. Rovnako týmto uľavíme aj našim dôchodcom a tým, ktorí sú ťažko zdravotne postihnutí," skonštatoval. Schválenie legislatívy ocenil aj Kollárov stranícky kolega minister práce Milan Krajniak.