Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na hraničných priechodoch sa kvôli protestom tvorili rozsiahle kolóny

Na snímke protest na hraničnom priechode Milhosť -Tornyosnémeti 9. júla 2021. Foto: TASR - František Iván

Polícia hraničné priechody naďalej monitoruje a snaží sa cestujúcich vybavovať bez komplikácií, informovala s tým, že napríklad v Čunove policajti cestujúcich vybavujú priebežne.

Bratislava 9. júla (TASR) - Polícia na viacerých hraničných priechodoch eviduje zdržanie, prípadne kolóny. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová, dôvodom sú občania, ktorí zablokovali niektoré hraničné priechody.

"Polícia hraničné priechody naďalej monitoruje a snaží sa cestujúcich vybavovať bez komplikácií," informovala s tým, že napríklad v Čunove policajti cestujúcich vybavujú priebežne.

Na hraničných priechodoch Milhosť, Mníšek nad Parnou, Svrčinovec či Štúrovo premávka nie je blokovaná. Naopak, v Komárne je blokovaná, preto je doprava presmerovaná na nový hraničný priechod a cestujúci sa tam dostanú cez Alžbetin ostrov.

"Cestujúcim radíme využiť iné hraničné priechody, v opačnom prípade treba počítať so zdržaním," dodala.

Hraničný priechod Svrčinovec zablokovali protestujúci občania


Polícia eviduje pred hraničným priechodom Svrčinovec zdržanie a kolóny z dôvodu občanov, ktorí zablokovali cestu k hraničnému priechodu s Českou republikou. Cestujúcim radí využiť iné hraničné priechody, napríklad hraničný priechod Milošová, v opačnom prípade musia počítať so zdržaním. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík.

Podľa starostky Svrčinovca Renáty Majchrákovej protestovala v piatok ráno na hraničnom priechode skupina asi 12 ľudí prechádzaním cez priechod pre chodcov. "Aktuálne opatrenia sa týkajú značnej časti obyvateľov našej obce. Ovplyvňujú rodinné vzťahy aj ľudí, ktorí pracujú na českej strane. Keďže sme v Európskej únii, každý to vníma tak, že by mal mať práva a povinnosti ako iní. Napríklad to veľmi porovnávajú s Rakúskom. Protestovala aj naša obyvateľka, ktorá prekračuje hranicu možno 50 metrov. A asi sa jej veľmi dotýka tento stav," povedala Majchráková.

Na hraničný priechod Milhosť prišla vyjadriť svoj nesúhlas skupina ľudí


Na snímke protest na hraničnom priechode Milhosť -Tornyosnémeti 9. júla 2021.
Foto: TASR - František Iván

Na hraničnom priechode Milhosť v okrese Košice-okolie sa v piatok ráno zhromaždilo niekoľko ľudí, ktorí prišli vyjadriť svoj nesúhlas s kontrolami. Informuje o tom košická krajská polícia na sociálnej sieti s tým, že cestná premávka bola plynulá a nedošlo k vytváraniu kolón.

„Od zámeru blokácie hraničného priechodu upustili po tom, ako im boli zo strany príslušníkov Policajného zboru (PZ) vysvetlené prijaté opatrenia po vstupe na naše územie,“ uviedla polícia. Podľa nej bola situácia na mieste pokojná, bez incidentov a narušenia verejného poriadku.

Zhromaždenie na tomto úseku je ohlásené aj na sobotu (10. 7.), upovedomená je obec aj polícia. „Polícia prijme adekvátne opatrenia a situáciu bude monitorovať,“ povedala pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Jana Mésarová.