Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Nový týždeň na cestách, žiaľ, začíname smrteľnými nehodami

Foto: TASR

Na Seneckej ulici v Bratislave zomrela v nedeľu pod kolaesami auta 45-ročná žena.

Bratislava 20. januára (TASR) - Ani nový týždeň nezačal bez správ o tragických nehodách na cestách.


Život 72-ročného cyklistu vyhasol pod kolesami nákladného auta


Dopravná nehoda, ktorá sa stala dnes ráno na ceste medzi obcou Považany a Novým Mestom nad Váhom, si vyžiadala život 72-ročného cyklistu. TASR informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Podľa Antalovej 31-ročný vodič nákladného vozidla pri predchádzaní zachytil prednou časťou vozidla 72-ročného cyklistu, ktorý zraneniam na mieste nehody podľahol.

"Vodiča nákladného vozidla policajti podrobili dychovej skúške na alkohol s negatívnym výsledkom, prítomnosť alkoholu u cyklistu bude zisťovaná pri pitve. Príčina a miera zavinenia tejto tragickej nehody je v štádiu vyšetrovania," priblížila Antalová s tým, že cyklista mal oblečenú reflexnú vestu a na hlave mal prilbu.

"Preverením evidenčnej karty vodiča nákladného vozidla policajti zistili, že má v nej zaznamenaných 16 skutkov, okrem iného napríklad dopravnú nehodu, jazdu pod vplyvom alkoholu i rýchlosť jazdy," uzavrela policajná hovorkyňa.


Na Seneckej ulici v Bratislave zomrela v nedeľu pod kolesami auta 45-ročná žena


V nedeľu (19. 1.) krátko pred 20.00 h zomrela pod kolesami osobného auta na Seneckej ulici v Bratislave 45-ročná žena. Rovnako starý vodič auta išiel po Seneckej ulici v smere von z mesta, žena prechádzala cez cestu mimo priechodu pre chodcov, kde došlo k stretu s prednou časťou auta.

"V dôsledku stretu utrpela chodkyňa zranenia nezlučiteľné so životom, ktorým napokon po prevoze do nemocnice podľahla," povedala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová. Dychová skúška u muža vylúčila alkohol. "V prípade chodkyne bol za účelom zistenia požitia alkoholu nariadený odber krvi," uviedla hovorkyňa.

Odhadnutá výška škody na aute je 3000 eur. "Presné príčiny dopravnej nehody ako aj miera zavinenia sú v súčasnosti predmetom ďalšieho vyšetrovania. Poverený príslušník Policajného zboru už v tomto prípade začal trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia," dodala Považanová.

Polícia chodcom pripomína, že pri prechádzaní cez cestu sú povinní použiť prednostne priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod. "Na priechode pre chodcov sa chodí vpravo. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy. Ak sa chodec nachádza na vozovke, musí takémuto vozidlu bez meškania uvoľniť priestor na prejazd," upozorňujú policajti. Mimo priechodu pre chodcov sa môže cez cestu prechádzať len kolmo na jej os.

"Chodcom opätovne zdôrazňujeme význam pravidla vidieť a byť videný," podčiarkla Považanová. Od začiatku tohto roka totiž majú chodci povinnosť za zníženej viditeľnosti používať reflexné prvky alebo reflexné odevy počas pohybu po vozovke nielen mimo obce, ale aj v obci. V opačnom prípade im hrozí bloková pokuta až do výšky 50 eur.
Foto: TASR/KRPZ Bratislava


Na železniciach sa minulý týždeň stali dve nehody, jeden muž zomrel


Na železniciach sa minulý týždeň stali dve nehody, pri ktorých vyhasol jeden ľudský život, jedna žena sa ťažko zranila. TASR o tom informovala hovorkyňa Železníc SR (ŽSR) Martina Pavliková.

Vlak zrazil muža asi 63-ročného muža medzi Čoltovom a Tornaľou. Ďalšia nehoda sa stala medzi Kozárovcami a Veľkými Kozmálovcami. Auto narazilo do vlaku, ktorý prechádzal cez priecestie vo výstražnom stave. Pri nehode sa ťažko zranila spolujazdkyňa.

"Za uplynulý týždeň došlo k jednej zrážke na železničnom priecestí a v dvoch prípadoch vodiči áut poškodili rahná na zabezpečovacom zariadení železničných priecestí," povedala hovorkyňa.

Minulý týždeň našli policajti na železničnej stanici v Žiline pri toaletách mŕtvolu muža. "Pravdepodobne išlo o bezdomovca, ktorý zomrel bez cudzieho zavinenia," spresnila Pavliková. V blízkosti železničnej stanice Tvrdošovce sa podarilo zabrániť samovražde muža.

Bilancia nehôd na železničných priecestiach za rok 2013 je priaznivejšia než v roku 2012. ŽSR vlani zaznamenali celkovo 46 nehôd, čo je o štyri menej ako v roku 2012. Zahynulo pri nich 10 osôb, teda o 11 menej ako v roku 2012 a 12 sa ťažko zranilo. "Všetky tragické nehody na železničných priecestiach sa stali z viny účastníkov cestnej premávky, ktorí nerešpektovali zákon o premávke na pozemných komunikáciách, pred priecestím nezastali a nepresvedčili sa o bezpečnom prejazde cez priecestie, išli na červenú alebo dokonca cez zatvorené závory," vysvetlila hovorkyňa.

Železničných priecestí je k novému roku 2149, z toho 1088 zabezpečených a 1061 nezabezpečených. Za posledných desať rokov sa ich počet znížil o 330, podľa Pavlikovej majú ŽSR záujem v tomto trende pokračovať.

Železnice naďalej zaznamenávajú zvýšený počet krádeží a úmyselného poškodenia železničnej infraštruktúry, ktoré môžu podľa hovorkyne vážne narušiť bezpečnosť a plynulosť železničnej dopravy. "Za uplynulý týždeň sme zaznamenali až 15 prípadov, predovšetkým krádeží prepojok, transformátorov, káblov. Hoci ŽSR robia pravidelné prehliadky tratí, na elimináciu trestnej činnosti je potrebná všímavosť verejnosti a pomoc pri odhaľovaní páchateľov," povedala Pavliková. Pripomenula, že zberne surovín by nemali takéto predmety vykupovať, keďže je ľahko identifikovateľné, že ide o súčasti zo železnice, ktoré boli s najväčšou pravdepodobnosťou ukradnuté. ŽSR vyzývajú ľudí, aby si všímali náznaky nelegálnej činnosti, zdržiavanie sa nepovolaných osôb v blízkosti železníc, a aby v takýchto prípadoch kontaktovali políciu.