Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Dopravný úrad objasňuje okolnosti uvoľneného tlačného člna na Dunaji

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Remorkér tlačný čln zachytil a zabezpečoval, pokiaľ sa ho nepodarilo bezpečne ukotviť, priblížil riešenie situácie, ktorá nastala z utorka (28. 5.) na stredu (29. 5.). hovorca SVP Marián Bocák.

Bratislava 30. mája (TASR) – V prípade uvoľneného tlačného člna na bratislavskom úseku Dunaja vykonáva Dopravný úrad objasňovanie. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Eva Oravcová.

Spresnila, že išlo o tlačný čln UDP 1913, ktorý bol ukotvený na riečnom kilometri 1856. "Toto plavidlo sa uvoľnilo a menilo svoju polohu tak, že zasahovalo do plavebnej dráhy, tvorilo preto prekážku na vodnej ceste," ozrejmila. Dopravný úrad v danej situácii kontaktoval Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) ako správcu vodnej cesty so žiadosťou o pomoc a ukotvenie člna.

Hovorca SVP Marián Bocák pre TASR potvrdil, že vodohospodári na príslušnom úseku Dunaja rozhodli o využití remorkéra Brezno. "Remorkér tlačný čln zachytil a zabezpečoval, pokiaľ sa ho nepodarilo bezpečne ukotviť," priblížil riešenie situácie, ktorá nastala z utorka (28. 5.) na stredu (29. 5.). Spresnil tak pôvodnú informáciu SVP na sociálnej sieti, ktorá v časovom rozhraní uvádzala stredajšiu noc.

O prípade a zabránení možnej škody na majetku či na zdraví a životoch ľudí informoval SVP v súvislosti s tragickou kolíziou, ktorá sa stala v stredu večer na budapeštianskom úseku Dunaja. V blízkosti Margitinho mostu sa zrazili dve plavidlá, pričom na menšej z nich, vyhliadkovej lodi, mala byť okrem posádky viac ako 30-členná skupina juhokórejských turistov. Nehodu neprežilo najmenej sedem ľudí, po 21 nezvestných záchranári ešte stále pátrajú. Je medzi nimi aj päťročné dievčatko a viacero seniorov vo veku okolo 70 rokov. Sedem ľudí z vody po nehode zachránili pasažieri lodí plaviacich sa okolo.